Doblet suís al supergegant amb Lara Gut-Behrami i Marco Odermatt

Gut-Behrami aconsegueix així el Globus de Cristall i Odermatt es reafirma com a campió de la disciplina

Lara Gut-Behrami durant la prova d’ahir.
Lara Gut-Behrami durant la prova d’ahir. | Agence Zoom

Ahir va tenir lloc a la pista Àliga del Tarter el supergegant de les finals de la Copa del Món. La prova va tenir un doblet suís com a guanyadors, Lara Gut-Behram, que es va endur el títol de la disciplina, i Marco Odermatt, que ja arribava com a campió.

Pel que fa a la disciplina femenina, fins a cinc esquiadores van competir per aconseguir el Globus de Cristall en Supergegant. Finalment, va ser Gut-Behrami la més ràpida de la cursa amb un crono de 1’26’’70 i gràcies a això es va endur el títol de la disciplina. Així, la italiana Federica Brignone no va poder revalidar el títol tot i finalitzar en segona posició la cursa i en la general. El podi el tanca la noruega Ragnhild Mowinckel que va acabar en la tercera plaça a la general després de pujar ahir al tercer calaix del pòdium.

Per a la suïssa, vigent campiona olímpica en supergegant i que es va emportar el seu quart Globus de Cristall de la disciplina, Andorra no era pas una desconeguda: l’any 2008, amb 17 anys, va guanyar la seva primera i única cursa de la disciplina de Copa d’Europa a la pista Avet de Soldeu, una de les seves pistes preferides, i el 2012 va ser l’ambaixadora de la primera prova de Copa del Món que va acollir Grandvalira. Al llarg de la seva carrera, Gut-Behrami ha aconseguit en Copa del Món 37 victòries i 74 podis, i el 2016 va guanyar el Globus de Cristall absolut. En aquest sentit, va afirmar que «seria genial que Andorra pogués acollir els Campionats del món del 2029» perquè al febrer la neu gaudeix de millors condicions. A més, va assegurar que «m’encantaria continuar competint més cops aquí, ja que hi ha una organització molt bona, millor que en molts llocs on tenen proves de Copa del Món cada any».

Per la seva part, la líder absoluta de la Copa del Món, Mikaela Shiffrin, que va obtenir l’únic Globus de Cristall de la seva carrera esportiva en supergegant fa quatre anys a Grandvalira, va competir ahir tot i no tenir opcions de guanyar la categoria. Finalment, va quedar en 14a posició, cosa que la va fer baixar un lloc de la classificació de la disciplina i va finalitzar 7a. Després de la cursa, la nord-americana va fer una valoració sobre l’Àliga: «És una pista molt agradable per esquiar, i tot i que no presenti grans reptes, és difícil poder assolir grans velocitats, ja que has de ser fort en tots els trams».

La part baixa de l’Àliga viurà avui el paral·lel mixt per equips, la primera prova amb participació andorrana

D’altra banda, la segona jornada de competicions de les finals es va tancar amb la prova masculina, on Marco Odermatt es va imposar a la cursa amb un temps de 1’23’’91. El suís va competir sense pressió amb el trofeu assegurat de la disciplina, títol que va guanyar per primera vegada i que li arrabassa a Aleksander A. Kilde, vencedor del 2022. El podi de la cursa es van completar l’austríac Marco Schwarz i Kilde, que va finalitzar la temporada en segon lloc de la disciplina, seguit de Vincent Kriechmayr, que ahir no va poder completar la cursa.

Odermatt encara disputarà aquest cap de setmana la cursa d’Eslàlom Gegant, on també recollirà el Globus de Cristall d’aquesta disciplina, i on podria batre el rècord masculí de punts en una sola temporada: superar els 2.000 de Hermann Maier.

Finalment, cal recordar que la part baixa de la pista Àliga viurà avui a les 12.00 hores el paral·lel mixt per equips. Es tracta d’una cursa per nacions en què de dos en dos, els corredors competeixen en paral·lel per un traçat de 356 metres de longitud i 100 de desnivell. Hi participen els equips de les 16 nacions més ben classificades del circuit de Copa del Món, entre les quals hi ha Andorra com a convidada per ser el país organitzador de les finals. En relació amb això, l’equip del Principat estarà format per Xavi Cornella, Bartumeu Gabriel, Iria Medina i Carla Mijares.