PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ADA proposa un permís de naixement igualitari

L’associació vol que pares i mares tinguin el mateix dret en la criança

Per El Periòdic

Gràfic sobre els descansos per mares i pares al país entre 2019 i 2021
Gràfic sobre els descansos per mares i pares al país entre 2019 i 2021 | Associació de dones d\'Andorra

L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) va presentar ahir una proposta perquè pugui haver-hi un permís de naixement en igualtat de condicions per pares i mares. En aquesta llicència de naixement es demana que «el permís del pare sigui igualitari, intransferible i remunerat al 100% del salari, fins a arribar a les 20 setmanes de forma gradual i poder fer una primera prolongació de vuit setmanes», segons especifica el comunicat d’ADA.  


Amb l’autorització es demana que sigui intransferible «per tal que no acabi penalitzant el permís maternal i poder arribar als sis mesos d’alletament que és el que recomana l’OMS». En el cas de les famílies monoparentals, «el pare o mare gaudirà dels dos primers mesos sumant el de les dues persones progenitores, més els dies de permís per tenir cura de l’infant per dos. En aquesta llicència i com ja és en l’actualitat, «no es diferencia el permís per no ser del mateix sexe i en el cas de les persones progenitores pot ser el mateix». 


Un dels beneficis d’aquest permís de naixement és que facilita «el retorn a la feina de la mare», fet que minimitza la segregació vertical i horitzontal. També «permet una major corresponsabilitat mare-pare en la criança, i en les tasques de la llar». Aquesta llicència dona la possibilitat que «els nadons estiguin millor atesos en els primers mesos de vida (sumant els permisos d’ambdós progenitors, parlem de gairebé un any de poder tenir l’infant a casa)». És un permís que pretén promoure la igualtat i la «no transmissió dels rols de gènere en les noves generacions». Finalment, també permet «una menor inversió pública, privada i de les famílies per l’escolarització en els nadons fins al primer any de vida». 


En comparació amb el  permís de naixement d’Espanya les condicions eren de 112 dies per la mare i 15 dies pel pare. Però, amb la renovació de la llei 06/2019 aprovada el gener de 2021,es va ampliar la llicència a 16 setmanes per a la mare i el pare. Hi ha una proposta per una ampliació gradual de sis mesos.

PUBLICITAT
PUBLICITAT