PUBLICITAT

El Govern avalarà el 20% del valor d’un préstec hipotecari

Entre 150 i 200 famílies es podran beneficiar dels ajuts que costaran 10 milions d’euros

Per Alex Montero

El ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, durant la roda de premsa d’ahir.
El ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, durant la roda de premsa d’ahir. | ANA

El Consell de Ministres celebrat ahir dimecres va aprovar, a proposta del ministre de Finances i Portaveu en funcions, Cesar Marquina, el programa extraordinari d’avals per a la compra d’un primer habitatge. A través d’aquest, el Govern avalarà el 20% del valor total del préstec hipotecari demanat i subvencionarà part dels interessos d’aquest mateix préstec.

Actualment, un 67% de la població a Andorra viu en un habitatge de lloguer (24.000 llars) i la resta en un de propietat (12.500). Es demostra així que el país té una dependència molt alta del mercat de l’habitatge de lloguer i, per això mateix, el Govern ha decidit tirar endavant «un conjunt de mesures simultànies i de diferent abast amb l’objectiu de refermar la resposta transversal a la situació actual del mercat d’habitatges», va explicar  Marquina juntament amb el ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy.

En aquest sentit, Filloy va detallar que les darreres dades estadístiques mostren que durant el 2022 es van concedir 651 hipoteques per a ús residencial amb un valor total de 204.020.167 euros. És a dir, el valor mitjà d’una hipoteca l’any passat va ser de 313.395 euros.

Es calcula que els beneficiaris d’aquest aval puguin ser unes 150-200 famílies. En total, el Govern destinarà deu milions d’euros per avalar el percentatge del 20% i deu milions més per donar subvencions destinades a cobrir les despeses financeres. D’aquesta manera, les famílies podran accedir a unes subvencions d’entre el 35 i el 15% anuals de les despeses financeres. Serà un percentatge que decreixerà en funció del cost hipotecari i així, per exemple, per a un habitatge d’entre 200.000 i 250.000 euros la família percebrà el 35% de les despeses financeres, la qual cosa pot suposar un import de 3.000 euros a l’any.

Els criteris per poder accedir a aquestes ajudes serà haver residit al país durant un període de set anys i el patrimoni del sol·licitant no podrà ser superior al 25% del valor total del préstec hipotecari que es vol demanar. A més, la compra s’haurà de formalitzar en un termini màxim de dotze mesos. Per mitigar un mal ús d’aquestes ajudes, si l’habitatge es ven abans dels deu anys s’hauran de retornar les ajudes multiplicades per tres o abonar tot el percebut en cas que la venda es faci passats aquests deu anys. L’import de la hipoteca màxima que es podrà beneficiar de les ajudes és de 450.000 euros.

Filloy va manifestar que es tracta d’un «programa cabdal» per poder «reconduir el mercat cap a la tinença» i ha incidit en el fet que es posa «l’accent en les famílies amb més necessitats», que seran les que rebin les ajudes més importants. No obstant això, també va enfatitzar en el fet que sí que és cert que «no tothom» pot viure a les parròquies centrals. tal com s’ha vist en els estudis de mercat.

L’entrada en vigor del programa serà un mes després de la seva publicació al BOPA per desvincular el programa del període electoral. L’Institut Nacional de l’Habitatge publicarà a la seva pàgina web el formulari amb tota la documentació necessària per presentar la sol·licitud d’accés al programa d’avals, una petició que s’haurà d’acompanyar d’un certificat favorable previ de l’entitat bancària que concedeixi el préstec. Posteriorment, una comissió tècnica, formada per membres de l’INH i dels ministeris de Finances i Territori i Habitatge, valorarà la petició i resoldrà favorablement o desfavorablement.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT