PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

Govern modifica la llei de normes tributàries

S’aplicarà durant aquest any i el 2024, i el gruix de les modificacions serà l’any que ve

Per El Periòdic

Oriol Valls a la conferència d’ahir.
Oriol Valls a la conferència d’ahir. | El Periòdic

Ahir es va anunciar a la Sala d’Actes de Morabanc la nova llei a la reforma de la imposició directa i de la modificació d’altres normes tributàries. Oriol Valls, el responsable del Departament Tax de Crowe Andorra va presentar les novetats de la llei que s’aplicaran enguany i el 2024, amb el gruix més important l’any que ve. 


Els motius de la reforma de la llei són, per una part, la voluntat del Principat d’actualitzar el sistema tributari per tenir-ne un més semblant als països europeus veïns i als estàndars internacionals. Un altre objectiu de la reforma de la llei és endreçar alguns impostos que es superposen entre si i encara avui en dia estan en vigor. Per una altra banda, Valls va exposar que arran de la conjetura internacional, crisis econòmiques, la pandèmia de la covid-19 i la guerra de Rússia i Ucraïna, Andorra ha hagut d’incrementar la despesa pública. 


Així doncs, durant el 2023 s’implementaran tres noves mesures principals per poder fer front a aquesta despesa. La primera és una reducció d’arrendaments per habitatge a les empreses del 5%. Aquests habitatges hauran d’estat situats al Principat i hauran de ser destinats a la residència habitual. A més, la renda obtinguda per l’arrendador haurà de ser inferior a 1.250 euros mensuals i 8 euros per metres quadrats, i la base de tributació no pot resultar negativa per l’aplicació d’aquesta reducció. 
Respecte a la deducció de creació de llocs de treball, a l’efecte de compliment del requisit de manteniment mitjà de plantilla, es computen els contractes de treball que hagin estat objecte de suspensiótemporal o que hagin estat afectats per reduccions de la jornada laboral d’acord amb el que es preveu a la normativa de mesures urgents per la situació de la pandèmia creada per la covid-19. 


En el cas de l’impost sobre la renda de les persones físiques, s’incrementarà el 5% l’import de les despeses en el mètode de determinació objectiva respecte les rendes procedents de l’arrendament d’habitatges. Els requisits que s’han de complir són que els habitatges estiguin situats al Principat d’Andorra, ha de ser la residència habitual, la renda obtinguda per l’arrendador ha de ser inferior a 1.250 euros mensuals i s’ha de comunicar al ministeri encarregat de les finances abans del començament del període impositiu en què hagi de tenir efecte.  
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT