PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els partits es posicionen sobre la despenalització de l’avortament

És un tema del qual se n’ha parlat abastament des de les forces socialdemòcrates i progressistes

Per Sònia Lecha

La síndica general, Roser Suñé, acompanyada dels ministres en funcions durant el seu discurs.
La síndica general, Roser Suñé, acompanyada dels ministres en funcions durant el seu discurs. | Consell General Principat d\'Andorra

L’avortament és un tema del qual se’n parla fa anys, sobretot, des de les forces socialdemòcrates i progressistes. La síndica general, Roser Suñé, en l’acte de la Constitució del passat dimarts respecte a aquest tema va apel·lar a seure a taula i trobar solucions de consens. 


Els caps de llista dels diferents partits polítics van donar la seva opinió sobre l’avortament. També van valorar molt positivament la crida de Suñé a la serenor durant el seu discurs. En el cas del cap de llista del PS-SDP+, Pere López, va apuntar que «entenc la serenor com l’explicació dels projectes i dels diferents posicionaments. Nosaltres encarem la campanya en aquest sentit, ara és el moment d’explicar els projectes polítics i propostes que animin als ciutadans a anar a voltar». Aquest últim aspecte va ser un tema en què tant els caps de llista com la síndica van donar èmfasi i van insistir en la importància del dret a vot. 


El líder de socialdemòcrates i progressistes, respecte a l’avortament va manifestar que «està al nostre programa electoral, fa molts anys que hi és. Hi ha una taula de treball que no ha donat els fruits que se’ns havien promès i nosaltres no hem fet cap modificació». En clara referència a la posició de PS-SDP+ en defensa d’un avortament lliure amb garanties mèdiques, que es pugui dur a terme al país, i que, fins i tot, entri al catàleg de serveis de la CASS.

La síndica, Roser Suñé, ha apel·lat a trobar solucions de consens en temes cabdals


El cap de Govern en funcions i cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot, va detallar que «amb el redactat actual no hi ha lloc a la legalització de l’avortament». Sobre la despenalització de l’avortament «sense que es pugui avortar a Andorra» i amb alguns mecanismes de protecció reforçada del dret a la vida, «imagino que és subjecte d’interpretació i això és el que s’ha de treballar». Espot va comentar que «el que hem construït durant 750 anys difícilment ho podrem canviar amb un o dos mesos». Espot va concloure aquest assumpte comentant que «és un tema que requereix una reflexió i un treball pausat i discret. Nosaltres som absolutament partidaris d’eixamplar les quotes de llibertat de les dones i d’anar treballant cada cop més per la igualtat plena de gènere la no discriminació entre homes i dones.»


La líder d’Acció, Judith Pallarés, va explicar que respecte l’avortament «nosaltres pensem que es pot treballar sense anar d’esquenes a la institució, sinó de manera conjunta i tenint el respecte que se’ns demana». Respecte a la serenor, Pallarés va afegir que «és important a l’hora de trobar vies, en les quals se’ns faciliti una despenalització, però també una continuïtat amb el nostre coprincipat i la Constitució que esperem poder celebrar-la molts anys més».

 
Finalment, el cap de llista de Liberals, Josep Maria Cabanes, va explicar que «nosaltres com a partícips que estem a Govern, compartim plenament que s’ha de trobar una solució legal. Andorra ha de trobar una solució apropiada, respectant les institucions que ens han donat durant segles una garantia d’estabilitat

PUBLICITAT
PUBLICITAT