PUBLICITAT

Andorra La Vella

La síndica fa l’últim discurs després de quatre anys al càrrec

Roser Suñé ha fet referència a l’habitatge, ja que s’ha discutit abastament aquests anys

Per Sònia Lecha

La síndica general, Roser Suñé, en el discurs durant l’acte del 30è aniversari de la Constitució.
La síndica general, Roser Suñé, en el discurs durant l’acte del 30è aniversari de la Constitució. | SFGA/C.Esteve

«És un plaer retrobar-nos aquest any, tots plegats per celebrar el dia de la Constitució en el seu 30è aniversari. Com bé sabeu, és la meva darrera intervenció com a síndica general i serà la primera celebració d’aquesta legislatura». Així mateix, va iniciar l’acte, la síndica general, Roser Suñé, al Consell General d’Andorra la Vella. 


Suñé durant el seu discurs va fer referència a l’habitatge, «matèria de la qual en aquesta seu s’ha discutit abastament aquests darrers anys i per la qual tothom sap que no hi ha solucions miraculoses». L’article 33 de la Constitució diu: «Els poders públics han de promoure les condicions necessàries per fer efectiu el dret de tothom a gaudir d’un habitatge digne». La síndica va llençar el missatge, «que ho tinguin present per fixar les seves posicions», dirigit a  les persones que aviat ocuparan els càrrecs a les institucions. 

Els caps de llista dels partits han valorat positivament el discurs de la consellera


Els caps de llista dels diferents partits polítics, van estar fent costat a la síndica durant l’acte i posteriorment van donar l’opinió sobre que els va semblar aquest discurs. El cap de llista del PS-SDP+, Pere López, va comentar que «la síndica ha parlat de l’habitatge i la situació que hi ha actualment al nostre país. Els poders polítics estan fent tot el necessari perquè tothom pugui disposar d’un habitatge digne». 


Per altra banda, el cap de Govern en funcions i cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot, va destacar que «en termes generals, és un text que dona per molt i té molta capacitat de desenvolupament. És obert per adaptar-se als canvis econòmics i socials, no només d’aquests últims 30 anys, sinó dels anys a venir». En el cas de la cap de llista d’Acció, Judith Pallarés, va detallar que ha estat un discurs positiu. Hi ha un interès d’arribar a acords per solucionar aspectes importants que tindrem en aquesta pròxima legislatura. L’habitatge en primer lloc i treballar més per la cohesió social». Finalment, el cap de llista de Liberals, Josep Maria Cabanes, va opinar que «ha estat un discurs extraordinari en el qual ha fet un resum dels 30 anys de Constitució i del seu mandat durant els quatre anys. Ha llençat diversos missatges com la unitat, la participació electoral i la superació dels casos que hi ha hagut amb la Covid amb unitat i germanor». 


Durant el seu discurs, la síndica general va voler donar un consell per a les noves generacions polítiques. Suñé els recomana «que facin una lectura reflexiva i atenta del que diu el text constitucional en molts aspectes. Hi trobaran matèria suficient per bastir un marc mental que els permeti afrontar la seva responsabilitat amb Andorra i la seva ciutadania». 


Relacionat amb els joves, la consellera general va comunicar que «els sectors més joves han de poder trobar en la Constitució l’alè necessari que els motivi a prendre part activa de la vida política, amb una participació i una implicació constants perquè ells i elles han de poder trobar els encaixos que permetin fer arribar les seves veus.» 


La síndica també va demanar que «es treballi amb rigor i constància, mitjançant l’acció compartida i l’escolta atenta a tot allò que pot suposar per al nostre futur». Suñé va afegir que «la por no és bona consellera, en canvi, la claredat en l’exposició dels treballs ha de permetre un entorn facilitar per comprendre l’abast de tota la negociació». 


Pel que fa a les pròximes eleccions del dia 2 d’abril, la síndica general va fer una crida a la participació, durant el seu discurs: «permeteu-me des d’aquí, i a les portes d’unes eleccions, apel·li a la participació de totes aquelles persones que poden exercir el dret al vot. L’abstenció no deixa de ser un fracàs col·lectiu perquè implica que la construcció institucional a la qual m’hi he referit no assoleix la solidesa a la qual hem d’aspirar»

PUBLICITAT
PUBLICITAT