PUBLICITAT

Ramón Pau Pla: «El cordó umbilical d'una mare andorrana podrà destinar-se a qualsevol part del món»

C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pla exposa la tasca del BST, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Ramon Pau Pla encapçala una institució mèdica que, a base de treball, ha aconseguit un gran prestigi dins el camp sanitari. Actualment és centre de referència en immunologia diagnostica i de desenvolupament de teràpies avançades. El Banc de Sang i de Teixits de Catalunya gestiona, processa i emmagatzema les campanyes de donació de sang, les donacions de teixits i de cordó umbilical a Catalunya i a d'altres Comunitats Autònomes com l'Aragó o les Balears. Ara Andorra s'integra a l'organisme per beneficiar-se de la seva tasca i oferir també la seva solidaritat, encarada facilitar la tasca mèdica i la recerca.

–¿Fins a quin punt pren importància el desenvolupament de l'acord entre el Govern andorrà i el Banc de Sang i de Teixits de Catalunya?

–Aquest conveni és molt interessant per les dues parts, tant per Andorra com per nosaltres. A més, és positiu per dues vessants. La primera, la que s'està fent realitat aquesta setmana, amb la primera campanya de donació de sang organitzada entre Catalunya i el Principat. De fet aquesta és la nostra principal missió, perquè les donacions de sang són la raó de ser del Banc.

–¿I pel que fa a l'altra vessant?

–Tota l'activitat que hem realitzat amb anterioritat: l'obtenció, processament i emmagatzematge dels cordons umbilicals de les mares andorranes. Aquest conveni fa molt temps que l'estem treballant, conjuntament amb la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia, l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i els professionals mèdics del país, a més de la col·laboració d'una entitat bancària andorrana. Tot està a punt perquè sigui una realitat en breu.

–¿Quins serrells queden per tancar?

–Queda molt poc per fer. La ministra m'ha comentat avui mateix que queden unes signatures i s'estan aplicant algunes correccions al text, per tal de poder realitzar la rúbrica. Això serà en els propers mesos.

–¿Què suposarà el tancament d'aquest acord?

–Es tracta d'un projecte molt important. Nosaltres tenim un programa, el Concòrdia, en el qual ens fem càrrec de processar, emmagatzemar i gestionar els cordons de vàries Comunitats Autònomes espanyoles, i ara s'hi inclourà també Andorra.

–¿Quin serà el funcionament d'aquest programa en el cas de les mares andorranes?

–Els cordons de les mares andorranes es gestionaran amb el seu propi nom. És a dir, quan hi hagi algun requeriment a nivell mundial d'un cordó del nostre Banc, i nosaltres considerem que el més adient ve de l'Hospital de Meritxell, l'enviarem sota el nom del programa andorrà. Aquest punt és el més interessant de l'acord.

–Per tant, un cordó umbilical andorrà podrà arribar a tot el món...

–Sí, per suposat, podrà anar a França, als Estats Units o on sigui, arreu del món. De la mateixa manera que un cordó provinent del Principat podrà tornar a Andorra si així és escaient. Els cordons van al malalt que requereix un trasplantament. Nosaltres determinem el que és més compatible.

–¿Qui finançarà aquestes gestions?

–Compartirem les despeses entre les dues parts, a més del suport d'una entitat bancària d'Andorra.

–¿Si una mare decideix donar la sang del seu cordó, quin serà l'ús exacte d'aquest? ¿A qui ajudarà?

–El cordó, de fet, es llença. El que s'extreu és la sang de la placenta obtinguda a través del cordó. Aquesta servirà per a trasplantaments del moll d'os, per a guarir una leucèmia o una insuficiència medul·lar, per exemple.

–¿Quin procés haurà de seguir la mare que decideixi donar el seu cordó?

–En primer lloc, durant l'embaràs ho haurà de comunicar al programa andorrà. Aquest ho comunicarà a la seva vegada al programa català. A nivell d'atenció primària, es faran totes les anàlisis i determinacions corresponents abans del part. I durant el part les llevadores o personal tècnic de la maternitat obtindran la sang del cordó amb un kit tècnic que els proporcionarem. Posteriorment serà enviat a la nostra seu, a Barcelona.

–¿Tornant a la campanya de donació de sang, ¿quins objectius us heu marcat a Andorrà?

–A més d'augmentar el nombre de donants, volem realitzar accions conjuntes de col·laboració amb el banc francès per fer campanyes de promoció, i també intentar personalitzar els referents de la Creu Roja com els responsables de les col·lectes. Mica en mica, estic absolutament convençut que anirà augmentant el nombre de donants amb els anys.

–¿Us plantegeu augmentar les campanyes catalanes d'una a dues a l'any?

–És una opció, perquè si tu fas quatre campanyes a l'any (dues franceses i dues catalanes), tens més opcions d'augmentar aquests índex. Ho estudiarem cara l'any vinent.

–¿Quines activitats paral·leles organitzareu al país per augmentar el nombre de donants?

–A partir de la Creu Roja llançarem activitats i missatges per promocionar les donacions, com per exemple potenciar el Dia Internacional de Donació de Sang, que és el 14 de juny. També farem activitats a les escoles per fomentar entre els més joves la participació a les col·lectes, perquè vagin implicant també als seus pares.

–I per finalitzar, ¿quines recomanacions faciliteu a les persones que volen donar sang?

–Els recomanem que vinguin havent menjat alguna cosa, i que s'hidratin molt tant abans com després de les donacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT