PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

PS SDP+ fa una lectura positiva de l’aliança i crida a la gent a votar

PS SDP+ insta a la resta de candidatures a aclarir les seves aliances i acords

Per El Periòdic

El president del PS, Pere López, i el president d’SDP, Jaume Bartumeu, durant l’anunci oficial de l’aliança socialdemòcrata.
El president del PS, Pere López, i el president d’SDP, Jaume Bartumeu, durant l’anunci oficial de l’aliança socialdemòcrata. | EL PERIÒDIC

Fonts properes a l’aliança socialdemòcrata PS SDP+ fan una lectura molt positiva de com va ser rebuda per part de la població en el mes i mig transcorregut des de la nit del 25 de gener quan els respectius òrgans del Partit socialdemòcrata i de Progressistes SDP van acordar concórrer junts en les propers eleccions generals del 2 d’abril.


Segons expliquen en declaracions a El Periòdic, des de l’aliança «molts ciutadans des de l’àmbit més progressista a persones que manifesten esgotament i pèrdua de confiança en el projecte demòcrata ho han recollit com la via, l’única via per la qual el canvi és possible i pot efectivament arribar». 


L’aliança s’està vivint sota la idea i el convenciment que de fet és el que una majoria de militants desitjaven i que la població estava esperant l’existència d’una alternativa sòlida per revertir la situació actual del país. Recordem els amplis marges amb què els acords van ser adoptats en el si tant del comitè directiu del PS com en el consell nacional de SDP amb percentatges superiors al 90% en ambdós casos.

L’aliança reafirma que és vista per àmplies capes de la població com l’única solució a reptes estructurals i transversals del país com pot ser l’habitatge, la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea o la situació que es viu a l’administració de justícia. 


La convocatòria i les personalitats de diferents parròquies assistents a la conferència sobre la negociació de l’acord, les converses prèvies i posteriors segons expliquen des de l’aliança, han confirmat la sensació que tenien i posat de manifest que part significativa de l’empresariat, dels col·legis professionals i dels sectors bancaris i asseguradors «tenen en aquest moment més confiança en la dupla López-Bartumeu per la seva finalització i redreçament de la negociació que en Xavier Espot-Landry Riba». Això també es fa extensiu a la capacitat de l’aliança de revertir i actuar de forma decidida en canvis i millores en l’administració de justícia i el funcionament del Consell Superior de Justícia.


D’altra banda, també fan una valoració molt positiva de l’ampliació de l’aliança a les parròquies d’Encamp i Ordino, amb unes formacions que tot i tenir diferències alhora tenen punts de coincidència importants. Un d’aquest seria la coincidència amb les mateixes a les oposicions comunals d’Encamp i Ordino i els molts elements que han portat aquestes dues opcions a sumar-se a la voluntat del canvi declaren que «no només necessita el país sinó que a més a més majoritàriament desitja».


En aquest sentit, des de l’aliança es creu que és necessari clarificar en els dies vinents i abans que els ciutadans puguin començar a votar, els acords i les intencions postelectorals de les diferents formacions. Pel que fa a les coalicions, «han de manifestar també les llistes territorials conjuntes de Demòcrates + Liberals i de Demòcrates + Acció, amb la diferència de l’existència de llistes nacionals tant per part de Liberals com d’Acció i que, per tant, cal clarificar si són veritables llistes independents o el seu vot per la investidura està ja decidit». Segons diverses fonts «Acció no tindria signat cap compromís en relació a l’actuació dels seus consellers de cara a la investidura i en el cas de Liberals dependria del número de ministeris liberals». Per l’aliança, amb motiu dels actes de la Constitució i en les tradicionals declaracions dels candidats podria ser un bon moment «de posar les cartes sobre la taula».


Finalment, des de l’aliança es centraran a fer esforços al llarg de la campanya per fomentar la participació i conscienciar de la transcendència de les pròximes eleccions. Segons les dades que disposen, la victòria final depèn d’assolir una important participació, consideren imprescindible que la participació superi el 70%, el que suposaria un augment del 2% respecte a les eleccions de fa quatre anys.


Els missatges que volen fer arribar a la ciutadania són ben clars: «en els moments difícils, els més difícils de la història moderna d’Andorra i els reptes al davant són gegants, és el moment que ara la ciutadania es manifesti». La situació d’empat tècnic existent, segons les dades de l’aliança, fa que «cada vot, particularment en les parròquies, pugui ser decisiu, i que segurament l’apel·lació al vot útil no trigarà també a arribar». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT