Exteriors i les ONG sumen forçes per seguir impulsant projectes
La ministra Ubach va presidir la Taula de Cooperació
La ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, i l’equip del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, representat per la directora del departament, Florència Aleix, i Adrià Vergés, tercer secretari d’Afers Exteriors, van poder realitzar dimarts la Taula de Cooperació Internacional pel Desenvolupament Sostenible amb les entitats sense ànim de lucre d’Andorra, després de tres anys d’aturada a causa de la pandèmia de la Covid-19. Aquesta taula, va poder reunir als responsables de la cooperació andorrana de l’executiu amb les organitzacions de la Creu Roja, Fundació IBO, Cooperand amb Llatinoamèrica, Daktari, UNICEF Andorra, Mans Unides, Infants del Món i Cooperació pel Desenvolupament Local. La taula va tenir com a objectiu la facilitació de què els responsables de les entitats es puguin conèixer entre si, de forma que es pugui crear un diàleg transversal entre elles, a més de mantenir una òptima comunicació amb el ministeri.
Durant la reunió, la ministra Ubach va presentar el balanç de la cooperació internacional andorrana dels darrers quatre anys, destacant l’èxit de mantenir l’activitat en pro del desenvolupament, tot i els problemes causats per la pandèmia de la Covid-19 i les conseqüències causades per aquesta. Tot seguit, es van presentar les grans línies d’actuació del Pla Rector de la Cooperació Internacional per al Desenvolupament Sostenible d’aquest mateix any, 2023. El Pla Rector es durà a terme a finals d’aquest mes de març amb un augment en el pressupost destinat a donar suport a projectes de cooperació i desenvolupament. S’ha recalcat que, un any més, els projectes hauran d’impulsar la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Cada projecte haurà de tenir 2 ODS de forma prioritària com a mínim, destacant els ODS 3 (Salut i Benestar), 4 (Educació de Qualitat) i 5 (Igualtat de Gènere), segons UNICEF Andorra. Així també, es donarà especial èmfasis als projectes destinats a l’educació i formació de les nenes i les dones per tal d’atorgar eines pel seu empoderament i desenvolupament dins les seves societats locals.
La trobada va comptar amb l’especial intervenció telemàtica d’Ousman Umar, una persona d’origen ghanès resident a Barcelona, fundador de la fundació «Feeding Minds». Umar va ser una persona refugiada que va haver de dur a terme una perillosa travessia des del seu país fins arribar a la ciutat comtal per poder tenir accés a una vida millor, tot i que, una vegada a Espanya, va descobrir i fer front a grans dificultats. Umar va fundar la seva pròpia fundació per tal d’empoderar i donar eines de desenvolupament a les persones de Ghana, perquè no hagin d’arriscar la seva vida i passar per la perillosa experiència que ell va patir com a refugiat. Durant la taula, Umar va explicar aquesta vivència, a més del projecte que està duent a terme «Feeding Minds», al seu país natal. Aquest està enfocat en la capacitació de les persones en tecnologies de la informació. A més, va exposar alguns dels resultats positius d’altres dels seus projectes, com la creació de mel sostenible en poblacions ghaneses, que exemplifica la necessitat de no només donar assistència i ajuda, sinó crear possibilitats de desenvolupament en els països emissors de refugiats.
El Periòdic va tenir accés a unes declaracions del director d’UNICEF Andorra, Albert Mora, que va representar a la seva entitat durant la taula, on va realitzar una valoració dels resultats de la Taula de Cooperació a més de la relació entre el ministeri i les ONG. El director Mora va fer una «valoració molt positiva» de la taula, destacant el fet que «Andorra, dins les seves possibilitats, està sent molt activa en el camp de la cooperació, i aquest augment del pressupost és molt significatiu». El representant d’UNICEF Andorra va reconèixer «la gran feina que fa el ministeri d’Afers Exteriors en temes de cooperació i agraïm tot el suport que dona a totes les entitats d’Andorra». Mora va destacar els resultats positius que s’han produït en el projecte d’eco-pobles a Madagascar fruit de la cooperació entre l’entitat i el ministeri durant els anys que s’ha dut a terme el projecte. A més, també va recordar un altre exitós projecte fet realitat gràcies a aquesta cooperació, que s’enfocava en la integració de nens discapacitats al Bhutan que es va dur a terme fins al 2021. Mora valorava el fet que «el ministeri està molt ben enfocat en aquesta política (de cooperació i desenvolupament) de donar prioritat a projectes que estiguin centrats en assolir els objectius de desenvolupament, com la igualtat, la salut i l’educació». UNICEF també va destacar l’intercanvi realitzat amb les altres entitats presents, a més de la intervenció d’Ousman Umar. Mora va valorar positivament «el suport i la visibilitat que dona el govern d’Andorra» a l’iniciativa «Feeding Minds».