PUBLICITAT

Escaldes Engordany

Acció Feminista convoca una manifestació pel 8 de març

Durant l’any passat es van detectar 324 casos de violència de gènere al Principat

Per Maria Lozano

33 Imatge d’arxiu d’una manifestació feminista
33 Imatge d’arxiu d’una manifestació feminista | MARICEL BLANCH

Avui, dia 8 de març, se celebra el Dia Internacional de la Dona, per reivindicar una igualtat real de drets entre homes i dones. Són moltes les organitzacions i ONG de dones que any rere any pel 8M, busquen ser un altaveu per lluitar pels drets que encara no han assolit.
El lema internacional d’aquest any és: «Per un món digital inclusiu: Innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere», que pretén reconèixer a aquelles nenes, dones i organitzacions feministes que reconeixen els avenços de la tecnologia, a més de l’accés a l’educació online que contribueixen a escurçar la bretxa digital de gènere. A més, aquest lema vol destacar la importància de protegir els drets de les dones i les nenes en els espais virtuals.
Una de les organitzacions feministes del país, Acció Feminista, ha explicat que des del col·lectiu aquest dia volen «posar focus en la regressió econòmica, que precaritza encara més les dones, a part de la regressió democràtica, que nega aquesta realitat i invisibilitza encara més els nostres problemes». Per això volen despenalitzar l’avortament, tenir igualtat laboral, erradicar la violència masclista, que al país hi hagi polítiques amb perspectiva de gènere, a més d’empoderar el talent femení.
Acció Feminista ha organitzat una manifestació pel dia d’avui que començarà a les 19.30 hores a la plaça dels Coprínceps d’Escaldes Engordany, i marxarà fins les 20.00h a l’arribada a la plaça «The Cloud» d’Andorra la Vella, on es llegirà el manifest. Finalment, a les 20:40 hores es farà un acte de cloenda a la Fada Ignorant, on es presentarà la nova edició del fanzine «Biterna». A més, a la Cortinada de l’Andorra Congrés Centre Ordino es farà de les 20 a les 22 hores un màster de defensa personal, amb cita prèvia.
El govern va informar ahir que el total de dones ateses al Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere (SAVVG) durant l’any 2022 és de 324 casos. Entrant al detall, 166 són casos nous, 84  de seguiment i 74 successos de retorn, que són aquells casos que es van tancar però s’han tornat a obrir.
siad La secretària d’Estat en funcions, Helena Mas, i la llevadora referent del Servei d’Atenció Integral a la Dona (SIAD) van presentar ahir la nova web, que ha entrat en funcionament aquesta setmana i es suma als altres canals habituals del SIAD, com les visites presencials als CAP , el telèfon 191 i el correu [email protected].
Pérez va destacar ahir que d’ençà que es va obrir el servei s’han atès 96 persones, i l’any passat va haver-hi un total de 36, on la majoria va ser dones, amb una mitjana d’edat de 29,4 anys. Els motius de consulta van ser la interrupció voluntària de l’embaràs, els mètodes anticonceptius, la píndola de l’endemà o la planificació familiar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT