PUBLICITAT

El pas de nena a dona a través d’un escrit, un dibuix i una fotografia

L’exposició ‘5 dones 5 destins’ dona veu i resposta a aquest gran pas

Una de les protagonistes de l’exposició ‘5 dones 5 destins’.
Una de les protagonistes de l’exposició ‘5 dones 5 destins’. | ANA

La pintora Rosa Mujal i el fotògraf Jean Luc Herbert van presentar ahir l’exposició ‘5 dones 5 destins’, una mostra ubicada a l’Estudi d’Ordino i que neix arran d’una idea que va sorgir després del confinament. Es tracta d’un projecte personal en què, a través de la tècnica del retrat amb dibuix, pintura i fotografia, cinc dones del país responen a la pregunta de quan es van adonar que van fer el pas de nenes a dones. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, cada planta de l’edifici està dedicada a una de les cinc dones i en cadascun dels replans hi ha la fotografia de la protagonista acompanyada pel seu testimoni personal.

Per a la mostra s’ha comptat amb dones dels anys 70, en ser aquesta la primera generació en la societat benestant que han passat de nenes a dones per mèrits propis i no per imposicions del gènere contrari. En l’exposició, cada dona ve representada per un tríptic on expliquen els seus testimonis. “No importa si les protagonistes són dones d’èxit o si estan dins del món polític. El que hem volgut buscar són persones senzilles d’aquella generació”, ha afegit Mujal. Pel que fa als dibuixos, l’artista ha posat en relleu que “per a mi era molt important no tenir cap vincle emocional amb elles per no estar intoxicada per les meves pròpies emocions”. De fet, Mujal ha reconegut que aquesta és la primera vegada en la qual presenta una exposició on no parla d’ella mateixa.

En l’apartat de la fotografia, Jean Luc Herbert ha manifestat que en aquesta ocasió ha treballat amb una tècnica que no és habitual per a ell i que consisteix a utilitzar una llum contínua, la qual és més cinematogràfica i permet donar més profunditat a les imatges. A banda de les imatges de cada dona, el fotògraf també ha dedicat un espai a altres imatges on apareix cadascuna de les protagonistes tant amb aquesta llum contínua com a la d’estudi, permetent així obtenir instantànies amb un altre tipus d’expressió.

Durant dilluns al matí també es van apropar a l’Estudi dues de les protagonistes que participen en el recull: Judit Villaró i Carolina Poussier. La primera ha afirmat que tot plegat ha sigut un procés molt intern i ha mostrat la satisfacció que li ha representat que pensessin en ella de cara a impulsar aquesta iniciativa. En el seu cas, ha explicat que va fer el pas cap a dona quan li va arribar la primera menstruació i va rebre les felicitacions de la seva àvia. “És una frase que la tenia dins molt gravada i quan em van fer la pregunta, el text va sortir sol”.

Poussier, per la seva banda, ha posat en relleu que per a ella “ha sigut una aventura que ha començat de manera molt positiva perquè estava en un moment de la meva vida molt bo i que ha acabat de la mateixa manera, malgrat haver passat un moment molt dolent”. Pel que a ella respecta, ha indicat que es va adonar que havia fet el pas cap a dona en el moment en què va ser mare i va renunciar a la seva independència per cuidar del seu fill.

PUBLICITAT
PUBLICITAT