PUBLICITAT

Escaldes Engordany

El servei d’atenció domiciliària va atendre 219 persones al 2022

El servei ajuda a persones de la tercera edat depenents que volen seguir vivint soles

Per Maria Lozano

33 Les mans d’una persona de la tercera edat
33 Les mans d’una persona de la tercera edat | ANA

El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) va atendre durant l’any 2022 un total de 219 persones, segons va constar la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarès. Aquesta xifra és una cinquantena menys que durant el 2021, ja que va ser de 268 persones.
Andorra la Vella va ser la parròquia que més persones va atendre el SAD, seguit d’Escaldes Engordany amb 52, Sant Julià de Lòria 30, la Massana i Encamp 23, Ordino 11 i Canillo 7.
El perfil dels usuaris que demanen l’Atenció Domiciliària és d’una persona de 85 anys amb un grau de dependència de 2 sobre 3. Normalment, són persones que viuen soles i la família no es pot fer càrrec d’elles, i a més estan en la seva etapa final de la vida, però volen continuar vivint a casa seva, a més d’ajudar als cuidadors principals per a l’atenció diària dels seus familiars.
Les tasques principals que duen a terme els treballadors del Servei d’Atenció Domiciliària són el suport a la higiene i la cura personal; ajuda física-motriu com accions d’aixecar-se, estirar-se al llit o caminar; tenir cura i el control de l’alimentació; supervisar la medicació de les persones dependents; tenir suport en hàbits diaris com alimentació, organització i higiene de la llar; orientar i donar suport a les persones cuidadores i ajudar a la socialització, ja que moltes de les persones ateses viuen soles.
Va ser l’any 2017 quan el Govern va assumir aquest servei, en l’aplicació de la llei de serveis sociosanitaris, que va determinar que la competència depenia de l’executiu. Aquest servei abans d’aquest any depenia dels diferents comuns.

PUBLICITAT
PUBLICITAT