PUBLICITAT

Escaldes Engordany

Andorra entrarà al fòrum de la comunitat política europea

Andorra i Mònaco expliquen que no volen ser part de la UE, si no associar-s’hi

Per Maria Lozano

Espot i Darout hir a la Ràdio Andorra
Espot i Darout hir a la Ràdio Andorra | ANA

Andorra formarà part en un nou fòrum de debat de la comunitat política europea i participarà en la reunió que se celebrarà al juny a Moldàvia, segons va informar ahir el cap de Govern en funcions, Xavier Espot en una reunió a Ràdio a Andorra amb el Ministre d’Estat a Mònaco. L’objectiu és proporcionar una plataforma de coordinació de polítiques per als països de tot el continent europeu. Espot ha explicat que aquest fòrum és necessari «perquè els microestats puguem tenir una veu comuna. És un escenari privilegiat per dialogar amb els mandataris dels principals països europeus i ens serà molt útil en el marc de la negociació de l’acord d’associació de la UE».
Aquest acord ha de suposar, segons Espot, «una entrada progressiva i estructurada dins el mercat interior europeu», i creu que és necessari que es negociï de manera conjunta «per fer entendre la visió compartida de diferents estats, però sempre de manera bilateral amb la UE les especificitats particulars que ens defineixen com a països propis i independents».
Per una altra banda, el ministre d’estat de Mònaco, Pierre Dardout, ha argumentat que «hem d’utilitzar al màxim aquest clima amb una bona cooperació entre Andorra i Mònaco per fer avançar conjuntament les negociacions, però tenint present que no volem ser membres de la Unió Europea, sinó associar--nos-hi». Darout a més va exposar la necessitat que tenen per fer entendre i defensar les especificitats dels dos països durant les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea, ja que «és important que es respectin les nostres particularitats».
Durant les reunions de treball que es van celebrar ahir a Ràdio Andorra, Andorra i Mònaco es va acordar impulsar els intercanvis comercials entre els dos països, a més de compartir i comparar els dos models de turisme: en el cas de Mònaco el turisme de congressos i a Andorra el turisme de neu. Quan va acabar la reunió, la delegació de Mònaco ha visitat el sector de Soldeu de GrandValira, que aquest mes acollirà les finals de la Copa del món d’esquí alpí.
Cal destacar que la delegació d’Andorra el van completar la Ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, el ministre de Finances i Portaveu en funcions, Cesar Marquina, el ministre de Turisme i Telecomunicacions en funcions, Jordi Torres i l’ambaixadora d’Andorra a França i Mònaco, Eva Descarrega.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT