PUBLICITAT

El Govern confia que les donacions de sang s'incrementin gràcies a la campanya iniciada amb Catalunya

  • Bonet ha destacat que la col·laboració amb Catalunya amplia les possibilitats de donació per als ciutadans d'Andorra i dóna resposta a les demandes del col·lectiu homosexual
21022011-sang
La ministra de Salut, Sílvia Bonet, al centre, acompanyada pel director del BTS, Ramon Pau Pla, (esquerra) i el president de la Creu Roja Andorrana, Josep Duró, aquest dilluns. Foto: ÀLEX LARA
La ministra de Salut, Sílvia Bonet, ha dit aquest dilluns que confia que la taxa de donació de sang a Andorra, que s'estima en 12 mostres per cada mil habitants, experimenti un increment gràcies a l'inici de la campanya amb el Banc de Sang i Teixits de la Generalitat de Catalunya (BST). Aquesta nova campanya ha arrencat aquest dilluns a Andorra la Vella i seguirà fins dijous amb col·lectes a totes les parròquies. Bonet ha destacat que la col·laboració amb Catalunya amplia les possibilitats de donació per als ciutadans d'Andorra i dóna resposta a les demandes del col·lectiu homosexual.
La ministra de Salut ha recordat que el 2009 es van recollir 866 mostres i que el 2010 es va aconseguir superar la xifra fins assolir les 884. Ha reconegut que "realment és una taxa de donació baixa" si es compara amb la de països com Espanya. Així doncs, amb la campanya de donacions d'aquesta setmana, Bonet espera que "mantindrem més viu el concepte de donació de sang i veurem si així aconseguim ser una població molt més donant".

De fet, "incrementar les possibilitats de donació de sang entre els ciutadans" és el primer "gran objectiu" de la nova col·lecta i el segon, ha dit Bonet, és el de "possibilitar la demanda del col·lectiu homosexual d'Andorra de poder participar també en aquesta donació". En aquest sentit, ha dit que els criteris d'exclusió del BST pel que fa a les donacions "no es basa en les pràctiques sexuals dels donants sinó amb d'altres qüestions més sanitàries".

El director del BST Ramon Pau Pla s'ha mostrat satisfet de poder iniciar la col·laboració amb el Govern perquè, segons ha dit, "és una vella aspiració" i reforça els seus objectius "de promoció de la donació de sang per assolir els mínims acceptables i recomanats en la societat". En conseqüència, ha manifestat, "estem il·lusionats d'estar a Andorra i de començar amb aquestes campanyes".

Pau ha explicat que la taxa de donacions a Espanya se situa actualment en 38 per cada habitant i any i que en concret a Catalunya aquest índex se situa en les 39,4 donacions. Ha afegit que tot i ser taxes elevades, "el nivell òptim recomanat són 45 donacions per cada habitant i any".

Horaris a totes les parròquies
El BST fa col·lecta de sang aquest dilluns i dimarts a les aules de la Creu Roja Andorrana d'Andorra la Vella, de les 11 a les 14.30 hores i de les 16.30 a les 21 hores. Dimecres es farà a Canillo (d'11 a 14 hores), Escaldes (d'11 a 14 i de 17 a 20) i Pas de la Casa (17 a 20). Dijous a Sant Julià (de 10 a 14), la Massana (de 10 a 14), Encamp (de 17 a 20) i Ordino (de 16.30 a 19.30). El requisit és ser major d'edat i tenir un pes superior als 50 quilos.

De la seva banda, Sílvia Bonet ha avançat que amb el banc de sang de Tolosa es faran dues noves campanyes aquest any, una al juny i una altra a l'octubre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT