PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

David Mas fa un repàs dels tres segles d’explotació als boscos

L’historiador ofereix als assistents de la conferència a Sant Julià un viatge per les terres forestals

Per El Periòdic

L’historiador David Mas en la conferència sobre l’explotació forestal dels boscos de Sant Julià de Lòria.
L’historiador David Mas en la conferència sobre l’explotació forestal dels boscos de Sant Julià de Lòria. | M.P.

La sala Sergi Mas del Comú de Sant Julià de Lòria va acollir ahir al vespre la conferència ‘L’explotació forestal dels boscos de la parròquia de Sant Julià de Lòria’, una xerrada a càrrec de l’historiador David Mas que, a través de la recerca i el treball de documentació del ponent i de l’Arxiu Comunal, va permetre convidar el públic a gaudir d’un viatge de més de tres segles d’explotació dels boscos lauredians.

Segons va explicar Mas, Sant Julià de Lòria disposa d’un territori molt ric en boscos. De fet, va manifestar que és la segona parròquia amb una major massa forestal. Al llarg del seu relat, també va posar en relleu que, tradicionalment, del bosc s’obtenia pega per marcar el bestiar i carbó per alimentar les ferreries i les fargues. A més, tots els seus habitants tenien dret a extreure llenya per a la llar de foc i fusta per fer reparacions o noves construccions.

Va ser a partir dels anys trenta del segle passat quan hi va haver una explotació extensiva dels boscos, ja que hi havia una forta demanda de fusta de pi destinada a l’exportació i emprada en la construcció. Precisament, Mas va assenyalar que la venda d’arbres va permetre al comú disposar dels recursos econòmics suficients per fer front a situacions de dificultat com ara la compra de farina durant la Guerra Civil Espanyola o donar resposta a les necessitats generades per l’inici del procés d’urbanització i creixement del país durant els anys quaranta i cinquanta en àmbits com les xarxes de serveis, les escoles o la construcció de carreteres secundàries.

Així doncs, al llarg de la presentació el ponent també va exposar les formes de treball -sobretot les artesanals-, les formes d’explotació -selectiva o a taula rasa- i en quines partides de bosc es van aplicar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT