PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’IPC avançat puja fins al 7,5% durant el mes de febrer

Aquesta dada ha estat causada per l’augment de l’import dels productes frescos

Per El Periòdic

El ministre de Finances i portaveu en funcions, Cesar Marquina a la roda de premsa posterior al consell.
El ministre de Finances i portaveu en funcions, Cesar Marquina a la roda de premsa posterior al consell. | SFG

L’índex del preu al consum  al mes de febrer ha incrementat un 1%, respecte al mes de gener, assolint una xifra del 7,5% . Aquesta xifra ha estat causada per la pujada dels preus dels aliments, concretament dels productes frescos. Així mateix, ho va explicar ahir el ministre de Finances i portaveu en funcions, Cesar Marquina, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Marquina va dir que «no tenim per ara palanques per fer la baixada (de la inflació) de forma immediata». El ministre de Finances va comparar la situació d’Andorra amb la de països veïns com Espanya, que té «certa autonomia en el sector d’hidrocarburs i és productor alimentari», i on s’han activat palanques com la bonificació dels carburants o la reducció de la imposició indirecta en el cas de l’alimentació, «però què, lamentablement, no n’ha sortit un efecte positiu». 

Cesar Marquina diu que ‘no hi ha palanques per fer la baixada de forma immediata’

El Govern va assegurar que «no ha plantejat cap palanca» per aturar la inflació de l’economia andorrana. El ministre de Finances va indicar que l’executiu és trobar en «fase de monitoratge» de l’evolució de l’IPC al llarg dels mesos. Marquina va explicar que la configuració de l’economia andorrana «no ens permet excessives palanques per controlar la inflació, pels sectors que venen fraccionades». 

IPC AVANÇAT/ Aquest és un indicador que suposa un càlcul previ de l’IPC ordinari on s’utilitzen aproximadament el 91% dels preus. El 9% restant són dades basant-se en els resultats del mes anterior, segons publicava ahir el departament d’Estadística del Govern d’Andorra. El càlcul d’aquest indicador té com a objectiu aportar la mateixa informació, en temps i qualitat, que les dades que es publiquen en els instituts d’estadística de la Unió Europea. 

La inflació continua creixent en aquests últims anys, ja que l’any 2021 l’IPC era del 0,4% i l’any 2022 se situava al 4,1%, unes xifres allunyades de l’IPC avançat del mes de febrer amb un 7,5%, que està afectant el poder adquisitiu de les famílies de forma notable.

PUBLICITAT
PUBLICITAT