PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Registre de Donants de Medul·la Òssia arriba a Andorra

Pacients oncohematològics andorrans opten a pisos d’acollida i quasi 600 col·laboren amb la leucèmia

Per Zaida Borrell

La donació de mèdul·la òssia
La donació de mèdul·la òssia | Fundació Josep Carreras

Actualment hi ha 404 donants andorrans apuntats en el Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), creat i gestionat per la Fundació Josep Carreras.                                                       

El Ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària van presentar l’estiu de l’any passat la represa del programa de donació de medul·la òssia, aquest s’havia d’iniciar el 2020, just quan va esclatar la pandèmia del SARS-Cov-2, raó per la qual es va aturar. El 2021 es va tornar a posar en marxa.

El procés de fer-se donant consta de tres passos molt senzills: informar-se en el web específic on trobes tota la informació necessària: https://andorramedullaossia.or, fer la inscripció, i en cas que hi hagi un receptor compatible, iniciar la donació.

Una vegada estàs inscrit, s’envia una mostra de sang de la persona que vol donar al Banc de Sang i Teixits de Catalunya per fer el tripatge HLA. Els resultats es passen a la base de dades del REDMO gestionat per la Fundació Josep Carreras. D’aquesta manera els donants andorrans entren a formar part de la xarxa internacional de donants i passen a estar disponibles per a qualsevol pacient arreu del món. 

L’obtenció de cèl·lules mare es du a terme en un centre especialitzat de Barcelona, i els donants tenen coberts els costos de desplaçament, alimentació, i si s’escau, la baixa laboral. Et pots registrar com a donant de medul·la  en les diverses campanyes que es realitzen de donació de sang.

Dels 404 donants amb els que compta el REDMO de medul·la òssia al país, 131 es van registrar al llarg de l’any passat.

A part de la donació de medul·la òssia al Principat, també cal destacar que hi ha allotjament pels pacients oncohematològics andorrans.

La Fundació Josep Carreras disposa de sis pisos d’acollida i un programa d’allotjament en hotels a disposició dels pacients amb recursos econòmics limitats i les seves famílies. Tots són recursos unifamiliars, sense cost per als pacients i adjudicats sempre pel servei de Treball Social dels hospitals.

Els hospitals amb què la Fundació té subscrit un conveni per a l’assignació d’allotjaments solidaris són els principals hospitals de referència a Barcelona: Hospital Clínic, Hospital Sant Pau, Hospital Vall d’Hebron, ICO-Badalona/Germans Trias i Pujol, ICO - L’Hospitalet de Llobregat i l’Hospital Sant Joan de Déu.

Tots els pacients oncohematològics allotjats als pisos són persones que s’han de sotmetre a tractaments complexos, habitualment trasplantaments de medul·la òssia o immunoteràpies CAR-T, i resideixen lluny del centre hospitalari on s’ho han de realitzar. Per aquest fet, i per la derivació de molts pacients a hospitals de Barcelona, molts dels pacients procedeixen d’altres comunitats autònomes d’Espanya i d’altres països.

Des de que es va iniciar el programa, 13 pacients andorrans han pogut allotjar-se en algun dels habitatges que ofereix la Fundació Josep Carreras.

Destacar que gràcies a l’acord amb el Govern d’Andorra, la Fundació Josep Carreras pot realitzar campanyes de sensibilització en les diferents parròquies, ampliant així els llaços amb Andorra i fent créixer la base social de col·laboradors econòmics. 

Actualment, més de 570 andorrans cooperen per impulsar les àrees de treball que desenvolupa la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT