PUBLICITAT

«La vostra regressió, la nostra resistència»: lema d’AFdA pel 8M

Acció Feminista d'Andorra prepara el dia de la dona enfocant-se en l’assetjament laboral

Per Joan Jiménez

L’AFdA durant una activitat a La Fada Ignorant
L’AFdA durant una activitat a La Fada Ignorant | AFdA

Acció Feminista Andorra comença els preparatius pel 8M. Amb motiu del dia de la dona, l’associació feminista vol centrar la diada en la denúncia de l’assetjament laboral. Per aquest motiu, es portaran a terme una sèrie d’activitats que visibilitzin aquesta problemàtica, que ja afecta un 32% de les dones a Europa. L’AFdA organitzarà una taula rodona on es tractarà la qüestió el dia 2 de març, a més de l’exposició del curtmetratge de «Mariana». Durant el dia anterior al dia de la dona, s’organitzarà un cafè-tertúlia sobre micromasclismes. Finalment, l’endemà, es despondrà a sortir al carrer per realitzar la manifestació del 8 de març. La mobilització començarà a la plaça dels coprínceps d’Escaldes-Engordany, on es donarà inici a la marxa en direcció a la plaça The Cloud d’Andorra La Vella, on es llegirà un manifest. Finalment, es farà l’acte de cloenda a la Fada Ignorant, amb la presentació de la nova edició de la fanzine Bitern.


L’AFDdA va anunciar ahir el seu calendari per la diada juntament amb un comunicat, on denunciava la greu situació de l’assetjament en les dones. Segons AFdA, l’assetjament laboral és «lluny de desaparèixer» i «creix en les situacions de recessió econòmica». L’associació declara que «a Europa un 55% de les dones diu haver patit algun tipus d’assetjament, on el 32% són en l’àmbit laboral». Respecte a Andorra, les feministes van declarar que «Andorra no tenim dades en aquest àmbit». Efectes com «la regressió econòmica, que precaritza encara més a les dones i enquista la bretxa salarial i el terra enganxós», segons l’AFdA. D’igual manera, declaraven que«la regressió democràtica, que nega aquesta realitat i invisibilitza els problemes que tenim, reafirma el sistema patriarcal i menysté les reivindicacions de les dones».


L’acte d’obertura de les diferents accions reivindicatives, serà la taula rodona que rebrà el títol de «Fem visible l’assetjament laboral», reunirà a Maria Caminal (directora i guionista del curtmetratge Mariana), Victòria Santos (l’actriu protagonista), Cristina Fernàndez (advocada especialitzada en violència masclista) i Mònica Álvarez (psicòloga experta en assetjament sexual) per debatre i tractar la problemàtica de l’assetjament laboral en les dones.


Seguidament, s’exposarà el curtmetratge de «Mariana», dirigit per la ja mencionada Maria Caminal. «Mariana» és la història de la protagonista amb el mateix nom, encarnada per Victòria Santos. És una dona que arriba a Espanya per treballar i que haurà de suportar els abusos del seu cap al restaurant, en David (Nacho Guerreros), per no ser acomiadada. La Mariana es disposarà a tot el que sigui necessari per conservar el seu lloc de treball i poder fer realitat el somni de la seva filla d’11 anys. El film està escrit, dirigit i protagonitzat per dones amb l’objectiu de representar i alçar la veu al gran col·lectiu de dones afectades, que han patit assetjament sexual, discriminació racial i de les víctimes de patir abús de poder per part de càrrecs superiors en el món laboral. La peça ha rebut reconeixement per part de festivals de cinema i organismes internacionals. La mostra internacional d’Amnistia Internacional de curtmetratges «Drets Humans i...Acció!» i l’International Women Festival de Nova York ja s’han fet ressò de l’obra reivindicativa de Caminal. Victoria Santos i Nacho Guerreros protagonitzen aquest curtmetratge després de destacar amb papers en títols tan populars com «La que se avecina» de Telecinco i «La Casa de Papel» de Netflix. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT