PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS denuncia la manca de compromís amb l’avortament

Maria Nazzaro argumenta que el país ha de garantir quan i amb qui vol tenir fills una dona

Per Maria Lozano

Roda de premsa d’ahir
Roda de premsa d’ahir | PARTIT SOCIALDEMÒCRATA

El Partit Socialdemòcrata Andorrà va anunciar ahir la seva insatisfacció amb Govern amb el tema de l’avortament. Segons va explicar Judith Salazar en una roda de premsa, el 15 de març del 2022 el Govern va reunir-se amb el PS per parlar d’una possible despenalització, a més de la possibilitat que alguns casos entressin a la Caixa de Seguretat Andorrana (CASS), però després d’un any no tenen resposta, assegura el partit.

Salazar va informar que «estem en el mateix punt on estàvem fa un any, hem tingut quatre o cinc trobades en aquest any on hem anat nosaltres darrere a partir de la primera» i en el context d’eleccions «volem ser lleials al nostre pensament polític. Per això ens desentenem de la Taula de l’Avortament, ja que no hi ha voluntat de treballar en res per part de l’executiu», va informar la consellera, i creu que «ens hem deixat aixecar la camisa, perquè no hem continuat amb una línia de treball de defensa,» i va argumentar que «plantejar-se el tema de l’avortament des de la visió de donar permís al Vaticà no sé si com a Estat ens deixa a bon lloc». Així doncs, Salazar va explicar que «no volem que el Vaticà decideixi sobre l’avortament, volem que el poble andorrà ho faci».

Després de la primera trobada, es va demanar un informe al Doctor Montalvo, on la conclusió mèdica era que es podria avortar sempre que l’estat garantís a les dones gestants totes les vies possibles, ja fos seguir amb l’avortament o retrotreure la decisió, va informar ahir la consellera. Aquesta va assegurar que «aquest informe ja estava redactat abans de la primera trobada». Va informar a més, que des del partit socialdemòcrata volen despenalitzar «l’avortament lliure i a casa»

Per una altra banda, la coordinadora de Joventut Socialdemòcrata d’Andorra, Maria Nazzaro va argumentar que el país «ha de garantir que una dona pugui decidir quants fills, en quin moment vol tenir-los i amb qui» i «continuem lluitant, ja que creiem en aquest dret», i va creure que «al ser il·legal l’avortament, es criminalitza a les dones que s’ho plantegen».

Per això el PS demana que «es puguin treure els dos articles que ara mateix hi ha al codi personal, en el que justament només apareixen el que són les dones i els doctors que ho implementen», va explicar Maria Nazzaro i va argumentar que «ja és discriminatori de per si que hi sigui al Codi Penal, com també que només apareguin les dones, com si el fet de quedar-se embarassada només tingui a veure amb elles».

El PS va explicar que no en tot el període de l’embaràs es podria avortar, només en un termini, ja que si no podria ser perillós pel fetus o per la dona.

Cal destacar que l’Organització de les Nacions Unides ha definit el dret d’accés com a un dret humà. A més, el partit socialdemòcrata va recordar ahir que els únics països d’Europa on l’avortament encara és il·legal són la Ciutat del Vaticà, Malta i Andorra.

Per finalitzar, la presidenta de Som Acció, Judith Pallarés, ahir  va penjar al seu compte d’Instagram una història amb el seu programa electoral, on assegurava que despenalitzarien l’avortament. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT