Un Irineu de rècord

L’andorrà millora la seva 15a posició a una cita mundialista, a la cursa de 15km d’Oberstdorf 2021

Irineu Esteve durant la prova.
Irineu Esteve durant la prova. | Modica Nordic Focus

Irineu Esteve va aconseguir ahir trencar un nou rècord. I és que mai en la història un andorrà havia estat més endavant d’una 15a posició. Va ser precisament ell l'any 2021, als Mundials d’Oberstdorf (Alemanya), quan va ser 15è als 15 quilòmetres, i ahir, als 30 quilòmetres skiathlon de Planica (Eslovènia), va tornar a fer història en finalitzar 12è lluitant mà a mà contra els millors del planeta. L'andorrà va acabar la cursa amb un crono de 1h11.41,8, a 2.01,5 del guanyador, el noruec Simen Hegstad Krueger (1h09.40,3).

Amb el dorsal 26, el fondista va saber d’inici seguir l’estela dels favorits. Un grup d’una desena de corredors marcava el ritme frenètic en les primeres voltes en clàssic i Esteve es va situar a cua, a prop, seguint a pocs segons l’evolució de la carrera. Quan aquest grup va estirar la goma, aquesta es va trencar justament en l’andorrà, que a un segon, dos, tres, mantenia el ritme del grup capdavanter però ja una mica despenjat. Era el moment clau de la cursa, quan havia de lluitar en l’especialitat de clàssic que no és la seva, per patir i intentar després, en skating, remuntar posicions.

I així va ser, tot i que es quedava en terra de ningú, 15è, l'andorrà es va decidir a anar cap endavant per retallar posicions. Se situava 14è, i fins i tot 13è, per remuntar encara més ja en skating, quan fins i tot se situava en la 10a posició acompanyat en aquest cas pel finlandès Perttu Hyvarinen i el suec Jens Burman.

A la part final, els tres anaven junts, i només en l’última volta els dos rivals de l’andorrà per la 10a posició posaven un ritme que Esteve no podia seguir. Amb tot, Esteve va arribar a meta 12è en el que és la millor posició d’un andorrà en uns Mundials d’esquí de fons.

Fins al moment, el millor resultat de la història ja l’havia assolit Esteve als passats Mundials d’Oberstdorf 2021, quan va ser 15è als 15 quilòmetres. Abans, havia estat 20è a Seefeld (Àustria), l'any 2019, que suposava fins ara el millor resultat en skiathlon.

«Crec que podem estar molt contents de la cursa, perquè millor no es podia haver fet. He sabut patir en clàssic intentant empalmar amb el grup, però al final m’ha estat impossible. M’han tret un marge de 10 segons que he anat mantenint, he intentat agafar-los, alguns s’han quedat i ho he fet», va assenyalar el fondista del Principat, que fa afegir que «sí que és cert que tenia unes expectatives una mica més altes i quan tens això al final no acabes d’estar del tot content amb el resultat, però crec que com a cursa no ho podia haver fet millor. Sabíem que venia amb molt bona forma, i crec que ho he demostrat, així que contents».