PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra i Espanya impulsen una nova interconnexió elèctrica

El Principat es beneficiarà en matèria de seguretat i qualitat del subministrament elèctric

Per Anna Mencos

La ministra Silvia Calvó, i la ministra espanyola Teresa Ribera, durant la trobada d’aquest divendres.
La ministra Silvia Calvó, i la ministra espanyola Teresa Ribera, durant la trobada d’aquest divendres. | Govern d\'Andorra

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Silvia Calvó, es va reunir ahir divendres amb la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern espanyol, Teresa Ribera, per continuar avançant en el desenvolupament de les infraestructures energètiques comunes i aprofundir en les relacions d’amistat entre els dos països.


Les dues ministres també van compartir la situació energètica de cada país, dels possibles escenaris de futur i la ministra andorrana Silvia Calvó, va mostrar interès per fer un seguiment de la situació energètica en l’àmbit europeu.
La trobada va permetre acordar la iniciació dels treballs per a l’establiment de la nova interconnexió elèctrica internacional contemplada a la Planificació de la xarxa de transport d’energia elèctrica 2021-2026, entre les quals hi haurà un reforçament de les infraestructures existents i la promoció de noves instal·lacions que permetin avançar cap a una transició ecològica tot garantint el subministrament i tenint com a màxima prioritat la total protecció del medi ambient i l’eficiència econòmica del sistema elèctric.


Aquesta nova interconnexió incrementarà la capacitat d’intercanvi entre els sistemes elèctrics d’ambdós països per poder alimentar des del sistema espanyol les grans demandes esperades al sistema andorrà.
Segons s’explica en el comunicat oficial, actualment la potència de l’eix andorrà no aconseguiria assolir la capacitat suficient per satisfer la demanda que hi ha prevista al Principat.
La posada en marxa de la interconnexió comportarà el desplegament d’un nou doble circuit a 220kV des d’Adrall a la frontera amb Andorra i l’ampliació de la subestació d’Adrall. El projecte serà coordinat pels respectius operadors de transport de la xarxa elèctrica, les Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i la Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE), garantint en tot moment la protecció mediambiental i la biodiversitat a les àrees d’actuació.


D’altra banda, Andorra continuarà impulsant les infraestructures d’energia renovable necessàries per reduir la dependència energètica i assolir l’objectiu de neutralitat carboni el 2050. L’acord també determina que el Principat es beneficiarà en matèria de seguretat i qualitat de subministrament elèctric segons l’anàlisi fet per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. En la trobada també hi van ser presents altres membres de les delegacions dels dos països. Pel que fa a la delegació andorrana hi van participar l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Viçens Mateu, i la segona secretària de l’ambaixada d’Andorra Iolanda Arauz. Per la part espanyola van formar part de la reunió el director general de Política Energètica i Mines, Manuel García i l’assessor d’Afers Internacionals i Unió Europea del Gabinet de la vicepresidenta, Borja Sastre. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT