PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Noves beques pels creadors d’arts visuals i escèniques

El comitè de selecció ha prioritzat els projectes relacionats amb Andorra i d’àmbits de treball variats

Per Anna Mencos

Compareixença de presentació a la Galeria Taranmana Art Space.
Compareixença de presentació a la Galeria Taranmana Art Space. | A.M.

El Departament de Promoció Cultural del Ministeri de Cultura i Esports, va presentar ahir dijous el calendari d’artistes internacionals que faran la residència al Faber Andorra aquest 2023.
L’objectiu d’aquests projectes és donar el màxim d’eines possibles als artistes d’arreu del món a venir al Principat per generar un intercanvi entre artistes. El programa dona resposta al Pla Estratègic de la cultura 2030 per fomentar la presència d’Andorra i dels seus artistes en programes d’intercanvi i en certàmens artístics internacionals. D’altra banda, també es va presentar la beca per impulsar estades a l’estranger. Una oportunitat per les carreres dels artistes visuals i escèniques d’ajudar al sector a través de l’exportació del seu talent a l’exterior i la internacionalització del producte creatiu andorrà.


Les persones interessades hauran d’entrar una sol·licitud amb la proposta de la residència i les despeses associades, després aquestes sol·licituds seran analitzades per una comissió d’avaluació en funció dels criteris establerts a les bases de participació.
Per la primera convocatòria, es preveu una dotació total de 10.000 euros, amb un màxim de 3.300 euros per candidatura. Les bases es poden consultar a les pàgines www.tamits.ad i www.e-tramits.ad obertes de l’1 de març a l’1 de setembre.
Des de Faber Andorra es va fer una crida internacional en la qual es van rebre un total de 62 candidatures de les quals se n’han seleccionat 6 per la temporada del 2023 i se n’han reservat 12 per al procés de selecció de l’any vinent.
El comitè de selecció ha prioritzat els projectes relacionats amb Andorra i ha intentat que els àmbits de treball fossin tan variats com sigui possible. La compareixença es va celebrar a la Galeria Taranmana, l’espai on s’acull l’exposició de la primera resident d’aquesta temporada, la Yen Yu Tseng, amb una proposta d’art visual elaborat amb peces antigues, residus tèxtils i la seva pròpia tècnica, el wrapping, com a forma d’escultura i instal·lació, sobre 10 persones que viuen a La Massana. La següent resident serà Rosa Cerarols, amb una proposta de recerca de la geocreativitat del territori, seguida d’Anna-Maria Kursawe, una arquitecta que presentarà una selecció de motius pictòrics a pintura sobre tela i dibuix i aquarel·la in situ.


El mes de setembre la residència serà per l’investigador americà d’arxius, James Lowry, que estudiarà la reclamació andorrana contra França per la devolució dels arxius del Departament dels Pirineus Orientals i la Vegueria francesa d’Andorra. També hi haurà la candidatura de Theo Lynn amb un estudi sobre l’accés, l’ús i els resultats de la tecnologia d’Internet per part de sis microestats; i el cineasta Carles Larini. A més de l’estada a la residència, s’impulsaran diverses activitats obertes a tota la ciutadania, perquè es puguin conèixer els projectes que presenten els residents que fan estada a Andorra.
Una novetat d’aquest any serà l’obertura d’una convocatòria per fer una estada a l’Espai Lluís Vilà de la fundació Lluís Coromina.
En aquesta nova etapa, l’entitat ofereix en col·laboració amb el Govern, una estada per a un artista del país durant un mes a triar entre l’1 de novembre del 2023 i el 25 de gener del 2024, un espai per viure i treballar i una exposició al final de l’estada a l’Espai Eat Art ubicat a sota de la residència.


D’altra banda, s’ha tornat a obrir la convocatòria per a creadors i investigadors d’Andorra dels àmbits de les arts, les ciències i les humanitats perquè es presentin les candidatures per fer una estada individual a Faber Olot.
L’estada ofereix la possibilitat de compartir experiències amb els residents internacionals i establir contactes. Les despeses d’allotjament queden cobertes per Faberllull i s’atorgarà un ajut del Ministeri de Cultura de 30 euros diaris per cobrir la resta de despeses associades a l’estada. Es podran presentar les candidatures fins al 23 de març. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT