PUBLICITAT

La CEA creu que la construcció continuarà perdent treballadors

  • El sector necessita 180.000 metres quadrats autoritzats anuals per mantenir-se
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pintos a la seu de la CEA a Andorra la Vella, ahir. Foto: ANA / J. A. G.

El vicepresident de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i vocal de l'Associació de Contractistes d'Obres d'Andorra (ACODA), Víctor Pintos, va assegurar ahir que el sector de la construcció té expectatives molt negatives. En aquest sentit, va explicar que si el número d'assalariats en aquest àmbit va baixar en un 7% l'any passat, «la previsió que podem inferir de la situació actual i les perspectives dels nostres associats és que aquest any continuaran els increments negatius en el nombre d'assalariats».

Pintos va afirmar que «la inèrcia negativa» dels darrers anys seguirà en els propers mesos. En aquest context, va assenyalar que, per mantenir l'evolució del sector de la construcció, s'han de tenir com a referència uns 180.000 metres quadrats autoritzats anuals i, ara per ara, va recordar, «estem molt per sota d'aquesta xifra».

Per al vicepresident de la CEA, el sector de la construcció no es troba tan sols «en una vall geogràfica sinó també, pel que fa al cicle econòmic, en una vall profunda i segurament aquesta vall tindrà una durada perllongada», a més a més que, va afegir, «el punt d'inflexió no està massa proper en el nostre sector».

El representant de la patronal, que va ser proclamat vicepresident de la CEA en representació del sector de la construcció el gener passat, va considerar que «la construcció està clarament a la baixa i és una baixa que no és puntual» sinó que «tindrà una inèrcia sostinguda».

Per a redreçar la situació va assegurar que «s'hauria de fer l'esforç d'intentar invertir des de l'administració tan central com parroquial» i, quant a volum d'inversió, va reiterar que caldria que s'invertís «al voltant d'un 3% del PIB». Segons va afirmar, «si les dades ens diuen que el PIB està situat en uns 2.700 milions d'euros, entenem que la inversió anual en el sector hauria de ser aproximadament d'uns 80 milions», informa l'ANA.

PLANIFICACIÓ ACURADA / Pintos va manifestar que «s'ha d'intentar defugir de fer inversions que entre cometes posin pedaços a les actuacions de les diferents legislatures». I, en aquest sentit, va dir que des de la patronal «entenem que el que fa falta realment en matèria d'inversió és que hi hagi una planificació acurada i que es treballi amb molta responsabilitat social, prioritzant aquelles inversions que el país realment necessita».

La recessió econòmica ha tingut també aspectes positius per al sector ja que s'ha fet un filtre pel que fa a les empreses creades. «En el moment del boom immobiliari del 2004, a Andorra es constituïen empreses constructores d'una forma que jo crec que, a nivell d'associació, no estem nosaltres molt conformes». Pintos va manifestar que, des de la CEA, «el que demanem és una responsabilitat als patrons, però en totes les direccions, és a dir, disposant d'una capacitat, una vocació, una orientació cap a la responsabilitat social del que significa tenir una empresa constructora». Amb tot, però, va subratllar que en les últims anys s'han fet molts avenços.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT