PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un terratrèmol de magnitud 2.3 sacseja la vall nord d’Andorra

Protecció Civil va explicar que no es va produir cap dany ni es va haver de fer cap actuació

Per Anna Mencos

Zona d’Os de Civís a 1 km de profunditat.
Zona d’Os de Civís a 1 km de profunditat. | ICGC

Al matí de dimecres es va produir un sisme de magnitud 2,3. Segons explica Protecció Civil, el terratrèmol va tenir lloc a les 7.02 hores i tot sembla indicar que l’epicentre va ser a la zona d’Os de Civís, a l’Alt Urgell, a un quilòmetre de profunditat. 
Els efectes es van notar  amb més intensitat a la vall del nord, que és la que està més propera a l’epicentre, a les parròquies de la Massana, Ordino i Escaldes-Engordany. Es van produir lleugeres vibracions, unes sensacions i un tremolor als vidres de les finestres. Protecció Civil també va explicar que no es va produir cap problema ni cap dany i que no es va haver d’actuar enlloc.
Des d’Andorra Recerca + Innovació s’ha fet una crida a la ciutadania que hagi notat el sisme a respondre l’enquesta sísmica per poder avaluar la percepció del terratrèmol a Andorra. L’informe amb les dades de l’enquesta sortirà d’aquí a una setmana per donar marge a que la gent pugui acabar de contestar.
Anna Echevarria, Doctora en Ciències de la Terra, especialista en riscos geològics d’Andorra Recerca+ Innovació explica que segons les dades que utilitzen ells que són les de l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya, amb la magnitud de 2.3 i la profunditat d’un quilòmetre, el terratrèmol es considera superficial.
Echevarria també explica que actualment estan estudiant una mica aquest terratrèmol, ja que es va produir un molt semblant ara farà un any. El terratrèmol va ser provocat pel xoc de les plaques tectòniques que ocorren a la zona del Pirineu.
El primer sisme d’aquesta sèrie similar va ser el passat dia 7 d’agost del 2022, quan també es va produir un terratrèmol de magnitud local 2.5 a prop de la zona d’Os de Civís a l’Alt Urgell, i amb uns 2,3 kilòmetres de profunditat, és a dir també considerat superficial. L’informe sísmic que va sortir després de l’anterior sisme va mostrar que de les 94 persones que van participar voluntàriament en l’enquesta, el 95% dels enquestats van percebre el moviment sísmic amb tremolors molt forts a les finestres, a les vaixelles i a les portes.
La investigadora d’Andorra Recerca i Innovació, explica que pel que fa als sismes que podrien arribar al Principat, «s’estima un màxim una afectació d’intensitat 7 amb un període de retorn de 500 anys». Andorra es troba a una zona de sismicitat moderada, el que significa que l’interval de temps que transcorre entre dos terratrèmols importants pot ser considerable.


Anna Echevarria també va fer unes recomanacions a la ciutadania sobre què s’ha fer en cas que es produís un altre sisme. 
Explica que durant el sisme «quan tu notes que tot es mou cal que et cobreixis de les coses que et poden caure al cap». Un dels principals problemes i riscos amb els sismes són les coses que et poden caure al cap, com són cornises o parts fonamentals d’algun edifici.
Els passos a seguir durant un sisme és si estàs a dins d’un edifici intentar protegir-te sota d’una taula o sota un marc de la porta per evitar la caiguda de possibles objectes.
Si la persona es troba fora al carrer cal que busqui un lloc allunyat dels edificis i del nucli urbà, per evitar una possible caiguda d’algun objecte o part d’un edifici.


Des d’Andorra Recerca + Innovació recorden que sobretot no s’abandonin els edificis i que tampoc s’intenti entrar en cap perquè és el més perillós. Un cop el sisme hagi passat totalment ja es podrà abandonar la zona on la persona estigui protegida.
Andorra Recerca + Innovació té constància de l’activitat sísmica d’Andorra a través dels aparells de la Xarxa Sísmica de Catalunya, que permet rebre la informació sísmica en temps real. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT