PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La dificultat de venir a viure a Andorra

Els preus excessius i la falta de coneixement sobre on trobar pisos a un preu raonable i que estiguin ben localitzats complica encara més el procés.

Per El Periòdic

Un cartell de llloguer de pisos a la Massana.
Un cartell de llloguer de pisos a la Massana. | TONY LARA

Venir a viure a Andorra a un preu raonable no és fàcil. En els últims anys els preus de lloguer han augmentat molt, el més barat arribant a pagar 1.500 euros al mes per un llit, una petita cuina, i un lavabo.
Per una persona que ve de fora i que no té cap mena de contacte ni coneguts a Andorra, aquest procés és especialment difícil.
Per venir a viure al Principat es necessita un contracte de treball previ, però per poder tenir aquest contracte es necessita trobar un allotjament. Els preus excessius i la falta de coneixement sobre on es poden trobar pisos a un preu raonable i que estiguin ben localitzats complica encara més el procés.
Immobiliàries, gestories, com partir pis, totes les opcions possibles per trobar un habitatge en condicions que permeti venir al Principat a treballar. Una tasca gens fàcil. La gent es passa hores i hores buscant fins que arriba el moment que troben precisament  el que estaven buscant i a un preu raonable. 
El rumb de la seva vida depèn de si diuen que sí o que no al pis. Si es que sí, en una setmana estaran vivint a Andorra, si es que no continuen a Barcelona sense trobar feina perquè es demanen molts anys d’experiència. Passen por, neguit i angoixa fins que finalment reben la confirmació que el pis es seu.
Un cop el pis assegurat toca anar al Departament d’Immigració a omplir tota la paperassa. Certificats d’antecedents penals, declaracions jurades, document acreditatiu de l’estat civil, el contracte de lloguer del pis, el contracte de treball i fotocòpies dels documents oficials. Firmar els papers és una cosa ràpida sempre que estiguin tots al dia i no en falti cap. 
La majoria de gent que entrega els papers d’immigració s’hi ha de tornar a presentar una o dues vegades més per acabar d’entregar la documentació. Un cop acceptada toca la revisió mèdica i arriba el moment d’entrega d’aquella targeta verda, l’inici que aquell procés s’està acabant i que per fi pot començar una nova etapa a Andorra.
Això és si tot el procés ha anat de pressa i si la persona no s’ha trobat amb problemes a l’hora d’instal•lar-se a viure al pis.
Aquest és el cas d’una noia que va venir a viure a Andorra fa dues setmanes per feina. Un cop va arribar al pis es va trobar que no es podia donar d’alta la llum fins que tingués el permís d’immigració finalitzat, perquè les Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) necessitava el NIA per poder donar d’alta el butlletí. 
Durant aquestes dues setmanes de finalitzar els tràmits, gestions al banc i iniciar la feina, ha estat instal•lada en diversos hotels de la zona, ja que com que no tenia electricitat, no podia ni cuinar, ni dutxar-se ni tenir llum. 
Actualment, està a l’espera que li donin d’alta la llum als inicis d’aquesta setmana per poder acabar d’instal•lar-se completament a Andorra. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT