PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Programes de mobilitat per treballar a Irlanda i Alemanya

Aquest any també se signaran amb Austràlia i Croàcia

Per Joan Jiménez

Canut, Ubach i Baró a la presentació d’ahir.
Canut, Ubach i Baró a la presentació d’ahir. | Exteriors.AD

Ahir, la ministra d’afers exteriors en funcions, Maria Ubach, va presentar els diferents programes de mobilitat per a joves andorrans que s’han impulsat de forma exponencial des del ministeri. La ministra va destacar que aquest suport a la mobilitat juvenil en l’àmbit internacional «respon a l’estratègia per promoure i prioritzar projectes que tinguin un impacte positiu en la ciutadania». Els programes presentats tenen unes estades d’una «durada diferent segons el país d’acollida, i permeten aconseguir aprofundir en la cultura, la societat i les llengües de la zona». Ubach estava acompanyada per Jordi Canut, tercer secretari del ministeri d’Afers Exteriors, i de Pere Baró, el primer jove andorrà que va participar en un programa de mobilitat al Canadà, una experiència que va qualificar d’«única i molt recomanable, em va permetre viatjar, viure i treballar en una societat diferent».

Els programes Work and Holiday al Canadà i Irlanda estan destinats a noies i nois d’entre 18 i 30 anys i tenen una durada d’un any. Els dos programes ofereixen 25 places i el termini d’inscripció pel Canadà és fins al novembre d’aquest any, però per Irlanda encara no s’ha fixat una data límit, ja que s’està acabant d’implementar. El tercer secretari, Jordi Canut, va explicar que el programa canadenc és el que més antiguitat té, i ha ofert excel·lents resultats, havent enviat quatre joves andorrans al país nord-americà i quatre canadencs van arribar a Andorra gràcies al programa, en les tres convocatòries que s’han realitzat.

El Summer, Work and Travel Program se centra en joves universitaris que vulguin fer una estada de 4 mesos fora del període lectiu amb 30 dies opcionals per a poder viatjar. La data d’inscripció finalitza el pròxim mes de març, a més, és possible repetir l’experiència en més d’una convocatòria. El secretari Canut va aclarir que el programa amb destí als Estats Units requereix la contractació d’una agència no governamental autoritzada pels EUA, que s’encarregarà d’ajudar als joves en tot el procés.

L’acord de mobilitat de joves permetrà a joves d’entre 18 i 30 anys residir durant un any a Alemanya, i hi ha 25 places. El termini per inscriure’s es fixarà pròximament.

La ministra Ubach va declarar també que, durant el primer semestre d’aquest any, signaran dos programes més, que tindran com a destinació Croàcia i Austràlia. D’altra banda, Afers Exteriors ja ha iniciat més converses amb altres països, principalment, del continent europeu i asiàtic, amb la voluntat de continuar ampliant la llista de programes de mobilitat internacional disponibles per als joves andorrans que desitgin tenir una experiència fora de les nostres fronteres i a qualsevol d’aquests països. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT