PUBLICITAT

L’alimentació, un 14% més cara

L’IPC puja un 7,4% el mes de gener i la previsió és que segueixi a l’alça

Per El Periòdic

Compra a un supermercat
Compra a un supermercat | EL PERIÒDIC

L’Índex de Preus de Consum (IPC) del mes de gener s’ha fixat en el 7,4%, una xifra superior al 3,6% registrat durant el mateix període del 2022. La dada també és superior a la del passat mes de desembre quan se situava en el 7,1%. Tal i com va publicar ahir el departament d’Estadística del govern del Principat, els principals grups que han fet augmentar la inflació han estat el d’aliments i begudes no alcohòliques, que han crescut sis dècimes i se situen en el 14,1% i el d’habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles que puja fins al 7,8%, presentant així un creixement de tres dècimes. 

Tot i així, hi ha hagut altres grups que han ajudat a moderar la inflació. L’esbarjo, espectacles i cultura ha disminuït un punt i sis dècimes i se situa en el 7,5% negatiu, i el de comunicacions ha disminuït un punt i dos dècimes i se situa en l’1,2 negatiu.

Si parlem d’inflació subjacent, aquesta s’ha fixat en el 5,4%, dos punts per sota de l’IPC registrat. A la resta de grups especials, destaca el decreixement en la variació anual de l’IPC dels productes petroliers que passen del 24,5% del mes passat al 19%. 

L’alimentació i les begudes són els productes que han patit un major increment dels preus, essent un 14% més cars que fa un any. 
Però la bona notícia és la baixada de preus de la roba i calçat, degut a la disminució generalitzada de preus per les rebaixes d’hivern.

Si ho comparem amb els països veïns, l’IPC d’Espanya d’aquest any s’ha situat en el 5,9%, augmentant dues dècimes respecte el mes de desembre. I pel que fa a França, l’IPC del gener se situa una dècima per sobre de la variació registrada al desembre, fixant-se en un 6%, tot i que la xifra definitiva es publica avui. Però en cas de confirmar-se, aquest lleuger augment de la inflació es deuria a l’acceleració dels preus dels aliments i de l’energia 

L’índex de preus de consum mesura l’evolució del nivell de preus dels béns i serveis de consum adquirits per les llars residents a Andorra. A través d’aquest anàlisi de preus de mercat, el govern facilita la xifra de l’IPC. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT