Reptes, trajectòria i motivació: dones a la política d'Andorra
Polítiques andorranes han conversat sobre la situació de la dona al món polític
Ahir a la nit, a la sala d’actes de les oficines centrals de Mora Banc, va tenir lloc una taula rodona amb el nom de «Dona i Política» entre polítiques de diversos partits polítics organitzada per l’Associació de Dones d’Andorra (ADA). En aquesta taula s’hi van asseure Eva Choy, cònsol menor d’Ordino per Liberals, Conxita Marsol, la fins ara cònsol major de la capital per Demòcrates, Carine Montaner, líder del seu nou partit, Andorra Endavant, Judith Pallarés, líder del, també nou moviment polític Acció, i la número dos de la llista nacional socialdemòcrata, Judith Salazar. S’esperava també la presència de Rosa Gili, però finalment, no va poder anar a la cita. Totes les participants del debat tenen una trajectòria política consolidada, i han debatut i compartit punts de vista de com és ser dona en el món de la política, quins han sigut els reptes pels que han hagut de passar per arribar a consolidar-se, aspectes com les quotes i el sostre de vidre, a més d’animar a les dones joves a què facin el pas de poder participar en l’escenari polític i treballar pel benestar de la seva societat.
A la pregunta de què és allò que no farien si haguessin estat homes, Conxita Marsol va respondre que «de la manera que sóc, ho faria tot igual», defensant que totes les gestions que ha realitzat en tots els llocs de treball on ha estat, no hi veuria diferència en ser home o dona. Segons l’excònsol, el seu treball i esforç, d’acord amb els seus ideals, són els dos factors que l’han portat a la seva posició i situació actual.
Eva Choy va declarar no estar a favor de les quotes igual que Marsol i Montaner. La cònsol menor considera que«obligar aque hi hagi una paritat? No, jo crec que no cal», sinó que considera que s’ha de «garantir la lliure elecció per a tothom i que cadascú, sigui home o sigui dona, pugui escollir» la professió que desitja.
Judith Salazar va voler trencar una llança en favor de les quotes, al·legant que «és un error contraposar meritocràcia a quotes, perquè, finalment, ningú diu que t’hi posin (al lloc de treball) perquè ets dona», provocant un aplaudiment del públic com a reacció.
Montaner va fer constants referències a les seves companyes de taula rodona i als seus respectius partits, arribant a referir-se a algunes de les polítiques que van formar part de la taula, que segons Montaner, tenien «uns partits una mica patriarcals», al·legant que a «molts partits hi ha una estructura molt piramidal, on hi ha el cap que, com aquell qui diu, manava, i els altres, havien de congregar».
Pallarés va voler remarcar el legat que deixen les dones que han exercit un càrrec polític, que han «portat un canvi a fer les coses diferents». La ministra en funcions va mencionar que aquest canvi s’ha fet palpable «dins de les estructures dels partits», atribuint la causa d’aquest canvi «a què nosaltres estàvem allà». Pallarés creu que «difícilment, sense dones, això hagués canviat».
A l’esdeveniment, hi ha anat també Noëlia Souque, número 2 d’Acció, l’únic partit que ha presentat una llista on les tres primeres posicions són dones (Pallarés, Souque i Agustina Grandvallet). Souque fa anys que assessora empreses en coneixement sobre la Unió Europea, fet que li fa «tenir ja un peu a la política». Souque va decidir sumar-se al projecte de Pallarés, a qui coneix per haver compartit militància de joventut, uns mesos després d’haver tornat al país, considerant que «és el meu destí ajudar a la Judith a ser cap de govern». Souque va animar a les joves a «que no tinguin por» a l’hora de «participar, compartir idees, per representar, conèixer i connectar gent» i que «vagin a defensar les coses en què creuen, que això es molt potent», va declarar Souque ahir.