PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els bombers amenacen en fer vaga si no canvien les condicions

El col·lectiu demana respectar tant els torns de feina com els de les guàrdies

Per Sònia Lecha

Imatge d’arxiu de dotacions de bombers
Imatge d’arxiu de dotacions de bombers | El Periòdic

El cap del sindicat de Bombers, Joan Torra ens va explicar que ahir van iniciar un recurs administratiu el qual fa referència al reglament que li va donar el Consell General al Govern. Una llei «on s’havia de pujar un 3% el complement de millora» va especificar Torra. La prova d’aquests fets és que «en primer lloc, s’havia fet una comunicació escrita i encara estem esperant resposta» va concretar el cap de sindicat. 

En un comunicat de premsa fet pel Sindicat dels Bombers d’Andorra (SIBA), l’Associació 118 (A118) i l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) asseguren que l’ambient de feina s’està veient afectant a causa dels canvis que s’han fet «sense previ avís ni diàleg». Algunes d’aquestes modificacions són l’ampliació d’hores en els torns de guàrdia on els sumen 12 hores, a part del torn de 24 hores que ja feien. 

El complement de carrera és exactament el mateix que el complement de millora, el que passa és que al salari base aquest 3% ha disminuït en lloc d’augmentar. Torra va explicar que «en cap moment el Govern se’ns ha justificat, per això ho hem demanat amb una carta escrita i que se’ns contesti per aquesta via». El cap del sindicat va afegir que «oralment s’ha dit alguna cosa des de la secretaria de l’Estat de Funció Pública, que ja s’havia fet l’augment a la banda mínima i a la màxima».

Una sentència del Tribunal Constitucional del maig de 2019 declarava que tota aquesta regulació s’havia de fixar per llei. El 21 de juliol de 2022 es va modificar l’article corresponent de la Llei de Funció Pública fixant únicament un còmput anual en un màxim de 1.800 hores l’any de treball efectiu per als funcionaris. En aquesta llei «hi ha la graella que van publicar i allà van augmentar el salari base», va assegurar Torra. 

La corporació es queixa que els canvis s’hagin produït «sense previ avís ni diàleg»

 

«El mandat és una disposició addicional que es troba al final de la Llei de Funció Pública, i que per això mateix, la novena encomana al Govern aquesta tasca, publicar els textos consolidats al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA)», va detallar Torra. 

El col·lectiu de bombers es queixa de què «la posició retributiva dels funcionaris ha disminuït un 3% d’una part del sou, quan hauria d’haver augmentat», va assegurar el cap del sindicat. 
Respecte a la posició del Govern, Torra va comentar que «entenem que farà silenci administratiu, la seva pròrroga i això ho haurem de discutir als jutjats». Aquest és un fet que afecta tant a l’administració general com a l’administració de justícia». 

El cap del sindicat de Bombers va assegurar que «els mandats que dona el Consell General al Govern no els compleix. Per exemple, la llei de bombers amb la qual s’hauria de fer un text consolidat, tenien sis mesos per fer-ho i encara no s’ha fet». Torra afegeix que «el Govern no atén les demandes del Sindicat per poder aplicar les lleis dels funcionaris». 

La direcció del cos de bombers i representants dels treballadors tenen una reunió aquesta tarda, a les 16.00 hores per decidir com afronten aquesta situació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT