PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Comú d’Ordino denega la consulta del laboratori P3

El projecte destinat a la construcció d’un centre de recerca en immunologia no es podrà dur a terme

Per Sònia Lecha

Una simulació del laboratori P3 al terreny «Prat de la Farga»
Una simulació del laboratori P3 al terreny «Prat de la Farga» | Grifols

El Comú d’Ordino ha rebutjat la consulta sol·licitada per els consellers de la minoria Enric Dolsa, Joan Miquel Armengol i qui va ser candidat de Terceravia a les comunals Jordi Balsa, per el projecte del laboratori P3 perquè «la qüestió no obeeix a la realitat del projecte atès que, [...] es tracta d’un centre de recerca en immunologia amb la dotació de serveis de caràcter de recerca i desenvolupament, o sigui que consisteix en un centre amb un objecte més ampli i no únicament un laboratori P3» segons especifica la resolució del comú ordinenc. Una infraestructura que està previst construir-la al terreny «Prat de la Farga» d’Ordino.

Aquest laboratori P3 és un «centre confinat en el qual s’analitzen patògens de classe 3, microorganismes que poden causar malalties greus en humans, però per als quals hi ha una profilaxi (conjunt de mesures preventives de salut considerades efectives) o tractament reconegut», segons la definició que ofereix l’Institut Pasteur. En aquests espais es duen a terme tant la investigació com el desenvolupament de noves teràpies i vacunes. Però les persones que treballen en aquests nuclis se sotmeten a un risc molt important a l’hora de realitzar la seva feina. 


Segons l’article 32 de l’Ordenació de funcionament del Comú d’Ordino, els reglaments comunals de funcionament intern poden establir fórmules per afavorir la participació dels ciutadans. Per ser més exactes, s’hi poden preveure els següents punts: «La convocatòria de consultes populars no vinculants, la realització de fòrums i debats públics en presència dels ciutadans i altres mecanismes que puguin afavorir a la participació ciutadana i que no siguin contraris a la legislació vigent». El segon punt d’aquest article especifica que «les formes, els mitjans i els procediments de participació establerts pels comuns no poden, en cap cas, menystenir les competències i les facultats de decisió que correspon als òrgans comunals establerts per la legislació vigent». 

L’objectiu principal del cas és «convocar una consulta popular per tal de saber el posicionament de la ciutadania de la parròquia d’Ordino respecte del laboratori P3», segons detalla el comunicat. 


El fet que aquesta infraestructura estigui declarada de «projecte d’interès nacional suposa i comporta que transcendeixi l’àmbit parroquial». El comunicat afegeix que «el fet de dur-se a terme la consulta popular en els termes exposats pels sol·licitants suposaria menystenir les competències atribuïdes al Govern en tractar-se d’un assumpte que no forma part de les competències pròpies dels comuns». 

La resolució emesa per part del Comú d’Ordino expressa que aquesta ordenança «no exhaureix la via administrativa [...] i s’hi pot interposar en contra recurs administratiu davant la Junta de Govern, en el termini d’un mes a comptar de la data de la seva notificació».

Un resultat que ha estat comunicat als senyors Enric Dolsa, Joan Miquel Armengol i Jordi Balsa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT