PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Policia alerta els pares sobre la ‘lletra petita’ de les xarxes socials

Els agents adverteixen dels perills que s’oculten darrere de la «cara més amable» d’Internet

Per Sònia Lecha

Una nena utilitzant el portàtil i mirant contingut a Internet.
Una nena utilitzant el portàtil i mirant contingut a Internet. | El Periòdic

La percepció i el punt de vista dels infants entre 9 i 12 anys no és la mateixa que la dels adults. Amb aquesta edat «són molt innocents i es creuen tot allò que veuen a les xarxes socials», va explicar l’agent de Policia de delictes tecnològics, Ferran Jordan. Encara no tenen la capacitat per detectar si és un muntatge o no. 

La missió dels adults en aquests casos és fer un acompanyament digital i supervisar els perfils de la mateixa manera que es revisa el perfil una persona gran. Per això, cal un esforç i conèixer l’espai on socialitzen els infants i adolescents. Sobretot, és important conèixer els termes i condicions de l’aplicació, també conegut com a lletra petita.El seguiment digital s’ha de començar molt aviat, concretament des del moment en què es té accés a tota mena de contingut. Per exemple, una xarxa social amb molt èxit últimament és TikTok i l’edat mínima per poder accedir a aquesta xarxa social són 13 anys i amb autorització tant paterna com materna. «Com a pare tu has de saber com funciona TikTok per després poder ensenyar als teus fills com utilitzar aquesta aplicació», va aconsellar Jordan. 

En el cas d’Andorra els pares són els responsables de les dades personals dels seus fills fins que aquests tenen 16 anys. Destacar que per facultar aquestes dades en aquests llocs s’ha de demanar autorització o estar conforme. L’adult és l’encarregat de fer la supervisió. «Els nens estan entrant a TikTok amb una edat que no els hi pertoca. Dels 13 als 16 anys poden veure un cert contingut i a partir dels 16 els donen l’opció perquè es puguin comuniciar amb altres usuaris», va afegir Jordan.

Els infants entre 9 i 12 anys formen la franja d’edat que més preocupa a les autoritats

L’ús d’Internet té una cara amable que et permet gaudir de la tecnologia i de l’ús que se li pot donar. Però també té una cara no tan agradable, que són els perills que porten  intrínsecs. Si alguna persona ha estat víctima d’algun engany el qual pot derivar en una estafa o xantatge d’alguna mena (demanar fotografies o diners) el primer que s’ha de fer és mantenir la calma. El que necessita en aquests casos és sentir-se recolzada. 

Jordan va detallar uns consells per tal de poder fer un bon acompanyament digital. En primer lloc, és important saber tot el que tenen els infants i adolescents al telèfon. També s’han de conèixer les xarxes socials i assabentar-se de si tenen l’edat apropiada per accedir-hi. De tant en tant, s’ha de supervisar la informació que posen a internet i sobretot, ensenyar a privatitzar el perfil a les xarxes socials.

Un altre dels consells destacats és recomanar que tinguin contrasenyes segures i que no sigui la mateixa a totes les xarxes socials. És fonamental que  la contrasenya del correu electrònic tingui doble factor d’autentificació, ja que si hi accedeixen poden entrar a altres comptes. Com a adults, és convenient parlar amb els infants de qualsevol problemàtica que puguin tenir, però sobretot des d’un punt de vista constructiu per guanyar-se la confiança de l’adolescent. És recomanable tenir les amistats de les xarxes socials ocultes, perquè així és més difícil que els puguin trobar a les aplicacions i als xats d’aquestes aplicacions s’ha d’explicar el mínim i necessari i sobretot no donar dades personals. I per últim se suggereix marcar un horari d’accés a les aplicacions. 

«A mesura que ens anem educant, els adolescents i infants prenen consciència dels problemes que han tingut altres nens i els serveix per aprendre», va concloure Jordan. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT