PUBLICITAT

Andorra és el setè país on es beu més alcohol segons l'OMS

  • L'informe recull que el consum al Principat és de 15,48 litres anuals per persona
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una prestatgeria amb begudes alcohòliques. Foto: TONY LARA

Andorra es troba a la part alta del rànquing mundial de consumidors d'alcohol, segons es desprèn de l'últim informe que ha fet públic l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en relació amb aquest tema. En concret, el Principat se situa en setè lloc, darrere de Moldàvia, la República Txeca, Hongria, Rússia, Ucraïna i Estònia, i per davant de Romania, Eslovènia, Bielorrússia i el Regne Unit.

L'OMS ha publicat un informe sobre la quantitat d'alcohol que es consumeix als diferents països del món. D'aquest informe es desprèn que, a Andorra, es consumeixen 15,48 litres per persona i any –val a dir que l'OMS diu que, en l'elaboració de l'estudi, ha recorregut a «l'evidència de què es disposa», però no aclareix quines dades en concret ha fet servir.

Les dades, que fan referència al 2005, revelen que el 44% de l'alcohol consumit és vi; el 31%, cervesa i el 25%, licors (aquest grup inclou totes les begudes destil·lades).

Pel que fa a les conseqüències sobre la salut, resulta que la prevalença de malalties per consum d'alcohol és d'un 1% en el cas de les dones més grans de 15 anys i del 4,25% en el cas dels homes a partir de la mateixa edat –les dades són del 2004. De fet, els homes beuen més que les dones. Si es tenen només en compte les dades de les persones que beuen 60 grams o més d'alcohol com a mínim un cop per setmana, resulta que el consum arriba a 24,99 litres per persona i any: 27,71 litres en el cas dels homes i 20,40 en el cas de les dones.

nou litres per sobre de la mitjana / Segons el mateix estudi, la mitjana mundial se situa en els 6,1 litres anuals per persona. El país que encapçala el rànquing és l'antiga república soviètica de Moldàvia, on la població adulta consumeix 18,22 litres per any. Andorra està molt a prop d'Estònia i Romania, on es consumeixen 15,57 i 15,3 litres anuals per persona, respectivament.

Segons indica l'OMS, el pressupost de Moldàvia –igual que el d'Israel, Croàcia i Ucraïna– inclou una partida específica per a tractaments contra l'alcoholisme. Uns altres 126 països tenen programes per combatre aquesta addicció.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT