PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’IPC anirà baixant en els pròxims quatre anys fins al 0,9% el 2027

El PIB nominal davallaria al 3,6 i el real a l’1,8, el que suposa una caiguda del creixement d’uns nou punts

Per El Periòdic

Previsions macroeconòmiques.
Previsions macroeconòmiques. | Estadística

El departament d’Estadística estima que a partir d’enguany i fins al 2027 el creixement de l’economia andorrana pateixi un alentiment considerable. Així es desprèn de la nota publicada ahir, en la qual s’informa que la previsió es duu a terme tenint en compte les variables principals que marquen el ritme econòmic del país, com són el Producte Interior Brut (PIB), el Valor Afegit Brut (VAB) i la inflació mesurada amb l’Índex de Preus de Consum (IPC), que caurà en quatre anys fins al 0,9%, a més de la massa salarial, el nombre d’assalariats i el comerç internacional de béns. 

Pel que fa a la inflació, després dels forts increments que hi ha hagut els darrers anys, la situació canviarà radicalment. Així, l’any 2022 va tancar amb un 7,1%. A partir d’aquí, Estadística preveu que enguany baixi fins al 3,9% de taxa de variació interanual, però la baixada no s’acabarà aquí, ja que el 2024 serà de l’1,9%, el 2025 de l’1,3%, el 2026 de l’1% i, finalment, al cap de quatre anys, el 2027, s’arribarà al 0,9%.

Quant al PIB, les previsions també aniran cap avall, tant en el cas del nominal com del real. D’aquesta manera, mentre el 2022 s’ha incrementat un 9% (real) i un 13,7% (nominal), en els propers quatre anys el departament d’Estadística preveu que, igual com el cas de l’IPC, anirà baixant, fins a arribar el 2027 al 3,6% (nominal) i l’1,8% (real). El procés d’estimació i previsió de l’evolució del PIB d’Andorra pels propers anys ha requerit diferents processos de modelització, tant pel pronòstic de les variacions en termes reals com la seva posterior deflactació en termes nominals.

La massa salarial s’identifica com un dels components principals de l’estimació del PIB pel costat de la renda. Per al període 2022-2027 s’ha decidit incorporar l’estimació del PIB pel mateix període, a causa de la correlació entre les dues variables, podent així captar la tendència per al període en qüestió. Així, la massa salarial també patirà un decreixement, que anirà del 14,9% de taxa de variació interanual del 2022 al 3,9% del 2027. En els anys centrals es mourà en increments que oscil·laran entre el 4 i el 5%. Per últim, les previsions macroeconòmiques d’Estadística es fixen en el nombre d’assalariats, que també aniran a la baixa. En aquest sentit, si bé l’augment del 2022 ha estat del 10,5%, d’aquí a quatre anys –el 2027– baixarà fins al 3,2%.

Les importacions creixen prop del 25% durant el primer mes de l’any

Les importacions durant el mes de gener han sumat un valor de 145,86 milions d’euros, el que representa una variació percentual positiva del 24,6% respecte del gener de l’any anterior. Segons va publicar ahir el departament d’Estadística, aquesta circumstància es deu a la variació percentual i absoluta positiva de gairebé tots els grups, entre els quals destaca el de transport (60%), el d’alimentació (29,2%), el d’electrònica (43,9%), o el de farmàcia-perfumeria (43,5%). Per contra, presenta una variació negativa del 8,4% el grup de begudes i tabac.

Pel que fa a l’acumulat dels darrers dotze mesos, les importacions han tingut un valor de 1.801,89 milions d’euros, el que suposa una variació percentual positiva del 31,5% respecte de l’acumulat dels darrers dotze mesos del període anterior, en què les importacions en valor van ser de 1.370,13 milions d’euros.

D’altra banda, les exportacions durant el mes de gener han sumat 13,43 milions d’euros, amb una variació percentual positiva del 34,9% respecte del període anterior. Les partides exportades que destaquen amb una variació percentual positiva i una major variació absoluta són les de joieria (530,7%), electrònica (39,7%) i industrial (87,8%). Tenen una variació negativa més destacada les partides de transport (32,8%), vestit i calçat (24,2%) i diversos (21,1%).

En relació amb l’acumulat dels darrers dotze mesos, les exportacions tenen un valor de 371,01 milions d’euros, el que representa una variació percentual positiva del 161,6% respecte de l’acumulat dels darrers dotze mesos de l’any anterior.

En un altre ordre de coses, la importació de carburants durant el mes de gener ha estat de 14,86 milions de litres. Això representa una variació percentual negativa respecte del mateix mes de l’any anterior del 4,3%. L’únic carburant que mostra una variació positiva és la gasolina sense plom, amb un 2,2%.

PUBLICITAT
PUBLICITAT