PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El vicepresident de l’APBI critica l’actuació del raonador del ciutadà

Homs considera que la seva funció ha de ser per a la població general, no només per als llogaters

Per Pol Forcada Quevedo

Vista aèria de la vall central.
Vista aèria de la vall central.

El vicepresident de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Artur Homs, va criticar ahir la funció del raonador del ciutadà a l’hora d’informar de les queixes que rep sobre l’habitatge. «No explica respecte a què són ni com s’han resolt, no dona cap dada», va assenyalar. En aquest sentit, va comentar que caldria especificar-les i no només dir la quantitat total, per així poder millorar en aquells aspectes que sigui necessari. «No sé si es refereix al lloguer, compra o venda», va afegir.

Relacionat amb això, Homs va esmentar que el raonador ha de fer una reflexió «molt profunda», ja que es tracta del raonador del ciutadà, no dels llogaters: «Ho és de tot el poble andorrà, no d’un sol sector». En afegit, va asserir que el que ha de fer és «intervenir en les reclamacions que hi hagi i no posar-se en intervencions de cap mercat» i, a més a més, va remarcar que hi ha un problema de transparència.

Pel que fa a l’entrada en vigor el dimarts de la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu, el vicepresident de l’APBI la va considerar «incorrecta» perquè perjudica els propietaris. Així, va explicar que aquesta legislació els afecta en tots els sentits. A tall d’exemple, va comentar que de 500 euros que es cobra d’un lloguer, «que no van completament a la butxaca», a final d’any queda una rendibilitat «en els millors dels casos» del 3% d’aquests diners, és a dir, uns 15 euros mensuals. La resta, acaba repartit entre amortitzacions, despeses, compliment normatiu, contractes, manteniment de la finca, impostos, etc. «Ser propietari és molt important, i sembla que en lloc de tractar-nos com a empresaris del lloguer se’ns tingui per una altra cosa».

Per altra part, va fer èmfasi en el fet que els comuns apliquen als propietaris una taxa «revolucionària» sobre l’import que cobren de lloguer «hàgim amortitzat o no», a banda de la cessió obligatòria. En aquest sentit, va denunciar que Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, les parròquies amb més habitances d’aquestes característiques no l’han reduït al 0%. Per això, va assenyalar que cal reunir-se amb el Govern, les corporacions comunals i els propietaris per definir quins són els paràmetres «perquè es desenvolupin pisos de lloguer», ja sigui pel que fa a taxes, cessions o d’impostos comunals, un fet que des de l’APBI fa temps que demanen. A més, va indicar no entendre per què els proveïdors de serveis poden actualitzar la renda segons l’IPC, és a dir un 7,1%, i «nosaltres no».

Amb tot, va esmentar que la voluntat de l’APBI a col·laborar amb el Govern per trobar solucions a la situació ha estat sempre i, de fet, «considerem que hi ha una cosa molt important, i són aquestes tres potes: l’Executiu, els propietaris i els comuns, i sempre han faltat aquests darrers», inclús, fins al punt d’haver fet «cas omís» a propostes de l’associació. Tot i això, proposen eliminar les cessions obligatòries i «oferir un tracte privilegiat» als empresaris del sector que creïn pisos de lloguer com a principals mesures pal·liar l’afer, «un problema que, tal com està enfocat actualment, no té solució, i fa anys que ho estem advertint».

Finalment, Homs va remarcar que des de l’associació mantenen el seu discurs sobre que qualsevol intervencionisme del mercat immobiliari és dolent, ja que justament fa assolir l’efecte contrari al que es busca, i només s’aconsegueix «espatllar-lo i agafar por». Així, va destacar que l’oferta total del lloguer és d’un 2% envers el 98% de la venda.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT