PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Hisenda a l’aguait

L’Agència Tributària espanyola investiga uns pagaments de Kosmos a l’FC Andorra per valor de 4,03 milions

Per David Sansaloni

Gerard Piqué celebra l’ascens de l’FC Andorra a LaLiga SmartBank amb alguns dels jugadors.
Gerard Piqué celebra l’ascens de l’FC Andorra a LaLiga SmartBank amb alguns dels jugadors. | @FCANDORRA

L’FC Andorra no està passant, ni de bon tros, pel seu millor moment. A la delicada situació futbolística que travessa el club se li ha sumat una investigació en curs per part de l’Agència Tributària espanyola. L’entitat ha posat en el punt de mira un compte de l’FC Andorra, i ha sol·licitat una comissió rogatòria al Principat perquè aporti «els justificants de les sortides dels fons efectuats des d’aquest compte». Tot això després que entre el mes de juny de 2019 i el març de 2022, Kosmos Football efectués pagaments internacionals a l’entitat tricolor per valor de 4,03 milions d’euros, segons han explicat diverses fonts al mitjà espanyol elEconomista.


De fet, l’FC Andorra ha sortit esquitxat després que la hisenda espanyola estirés un primer fil, en el qual el protagonista principal és Gerard Piqué. El cas és que s’han detectat moviments sospitosos en els comptes de l’exfutbolista després del contracte signat per una de les seves empreses, Kosmos Football, per a l’organització de la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita.


Segons Hisenda, Piqué, després de rebre una comissió de quatre milions d’euros per part de l’entitat saudita Sela Sport Company Limited (encarregada de l’organització de l’esdeveniment), va fer una transferència de 669.649 euros sense que es conegui el destinatari amb el concepte de Impostos, una cosa que segons l’Agència Tributària no és cert «en haver comprovat en la BDC (Base de Dades Consolidada) que no es correspon amb imports d’autoliquidacions tributàries presentades per l’obligat tributari en l’Agència Tributària».


Així doncs, la faceta menys esportiva de l’FC Andorra entra en escena, i el club haurà de respondre davant aquestes acusacions i determinar si hi ha hagut, o no, irregularitats bancàries pel que fa a les transaccions realitzades des del compte investigat per Hisenda. 

 

Novament en el focus

 

No és la primera vegada que els temes econòmics, en relació sobretot amb Espanya, tenen el club tricolor com a protagonista. Cal recordar que el passat mes de juny, LaLiga va prendre unes mesures concretes contra l’FC Andorra, ja que al juliol els tricolor es van convertir en equip de LaLiga Smartbank després d’haver aconseguit l’ascens a la Segona Divisió.


En aquell moment, i segons va apuntar Mundo Deportivo, «amb la finalitat de fer efectiu el principi d’igualtat», es va establir una regla d’ajust per evitar el «greuge comparatiu» que s’hauria produït pels diferents règims en el cost de la contractació de jugadors i tècnics. La patronal va analitzar l’existència d’una «ostensible» diferència en els règims tributaris i de Seguretat Social entre els clubs i societats anònimes esportives amb residència fiscal a Espanya que participen en LaLiga, enfront d’altres clubs que poguessin arribar a participar en aquestes competicions i que tinguessin la seva residència fiscal a Andorra.


D’aquesta manera, es va introduir una nova norma per la qual els clubs amb residència fiscal a Andorra computen, avui dia, el cost de plantilla de manera diferent. Partint de la base que l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) d’Andorra és d’un 10% com a màxim, mentre que a Espanya, ascendeix a un 47%, amb aquest canvi, encara que a efectes legals es tributi un 10%, per al càlcul de la massa salarial, LaLiga va decidir que es comptabilitzés com si es cotitzés a Espanya, equiparant la fiscalitat andorrana a l’espanyola.


Amb totes aquestes problemàtiques, l’FC Andorra no té feina sobre la gespa, sinó també als despatxos. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT