Sant Julià de Lòria
Objectiu: finals d’any
El comú lauredià preveu reobrir les plantes -1 i -2 entre finals d’abril i principis del mes de maig
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, va explicar ahir que l’objectiu marcat per la corporació és que el Centre cultural i de congressos de la parròquia, que va patir un incendi el passat mes de novembre, pugui tornar a obrir les seves portes a finals d’aquest any. Això sí, tenint en compte altres contratemps que puguin anar sorgint «que ni tan sols s’han vist encara». En aquest sentit, Majoral, la cònsol menor Mireia Codina, i els consellers de la minoria Cerni Cairat i Maria Àngels Aché, van fer una visita al centre per veure l’estat actual i com estan avançant els treballs de reparació.
En relació amb això, el cònsol major va avançar que les plantes -1 i -2 de l’espai «es preveu que puguin reobrir entre finals del mes d’abril i principis de maig». Aquest fet, tal com va apuntar, permetrà el retorn d’unes 300 persones aproximadament i, a partir d’aquí, la idea és poder anar obrint «pausadament» la resta d’espais que es puguin anar reparant «a poc a poc però el més ràpid possible».
Cal recordar que en aquestes dues plantes hi havia ubicat els despatxos d’una part del personal del Centre cultural i de congressos, i s’ubicava l’activitat docent de l’Escola d’Art, l’Espai de Música Moderna i la Líquid Dansa, a més d’espais on assajaven les diferents entitats culturals lauredianes, que actualment estan reubicats entre l’Escola Francesa i altres edificis de la parròquia.
Pel que fa al pressupost, que en un inici es va calcular que rondaria al voltant dels 2,5 milions d’euros, Majoral va assenyalar que es veurà incrementat. Així doncs, va comentar que «sens dubte no serà la xifra definitiva», encara però sense poder determinar-ne una de concreta. «Amb 2,5 milions crec que no hi haurà prou, quedaran curts», va destacar, i va afegir que «els pèrits no han sigut capaços de valorar encara la totalitat dels danys que hi ha a l’edifici».
Amb tot, el cònsol major de Sant Julià de Lòria va explicar que hi ha tres tipus de desperfectes causats en la infraestructura. El primer, allà on es va generar l’incendi, és a dir, al vestíbul de la planta 0. En aquest cas, les afectacions van ser causades pel mateix foc. A continuació, es troben les plantes -1, -2, i les zones per sota fins a arribar als despatxos del Servei de Circulació, que es van veure danyades per l’aigua dels mateixos mitjans d’extinció d’incendis. I, en darrer lloc, a les plantes superiors, on la malmesa va ser majoritariàment pel fum.
De fet, en aquest darrer aspecte, Majoral va comentar que «ens obliga a desmuntar tots els auditoris, la qual cosa genera uns treballs feixucs, costosos i llargs en el temps». És més, les feines de reparació d’aquestes plantes es troben en una altra fase dels treballs. A títol d’exemple, els auditoris, dos dels espais més afectats, s’han hagut de desmuntar per poder netejar-los: els falsos sostres, les butaques, la part sonora, etc. i, a més, tots els conductes de ventilació bruts s’hauran de canviar per uns de nous o netejar-los per complet. A banda dels danys evidents, també s’ha de tenir en compte que el fum és molt corrosiu i, amb els anys, l’embelliment de l’edifici se’n pot veure afectat.
Finalment, el cònsol major va agrair de nou al Govern i els propietaris particulars per prestar instal·lacions per poder acollir tots aquells espais i activitats que es van veure afectats per l’incendi, i va mencionar que la visita es va plantejar amb la intenció de traslladar a la ciutadania l’estat de les feines de reparació perquè «prenguin consciència de la magnitud del que va passar fa uns mesos».