PUBLICITAT

Andorra la Vella

Eleccions el 2 d’abril

La campanya començarà el 19 de març, un cop acabin les finals de la Copa del Món d’esquí

Per Victoria Gómez Pérez

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, ahir en l’anunci de la data de les eleccions.
El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, ahir en l’anunci de la data de les eleccions. | SFGA / C. Esteve
Dilluns que ve, 13 de febrer, a les 12.00 hores és la data límit per presentar les candidatures

Després de setmanes de rumors, el cap de Govern, Xavier Espot, va confirmar ahir que les pròximes eleccions generals se celebraran el diumenge, 2 d’abril. El 19 de març arrencarà la campanya electoral que, a diferència dels anys anteriors, s’iniciarà a les 15.00 hores, en lloc de a les 12.00, per no solapar-se amb les finals de la Copa del Món d’esquí alpí que es disputaran a Grandvalira. En aquest sentit, el cap de Govern va explicar que la data triada no és casual: en un primer moment, es va proposar el 26 d’abril, una opció «impossible des d’un punt de vista logístic i de recursos humans» per a la televisió i ràdio públiques, que no podrien oferir la cobertura adequada a la mateixa competició esportiva i a la contesa electoral. «Sabem que el 2 d’abril, Diumenge de Rams, és l’inici de les vacances escolars, però si no celebrem les eleccions aquest dia, ens hauríem d’anar a dues setmanes més i es colaria un termini de gairebé dos mesos d’aturada parlamentària i legislativa totalment injustificada», va asseverar Espot. D’aquesta manera, va afegir, «l’única data vàlida» és el 2 d’abril. A més, cal recordar que el cap de Govern no volia convocar els comicis  sense que abans que el Consell General hagués aprovat el pressupost per aquest any, un fet que no es va produir fins dimarts passat. 

Amb tot, va lamentar «els inconvenients» que la cita pugui causar a persones que ja tinguin planejades les seves vacances de Setmana Santa, però va recordar que existeixen els mecanismes perquè tothom que ho vulgui pugui dipositar la seva papereta amb totes les garanties. Així, el vot judicial s’iniciarà el 20 de març i es podrà exercir a la Batllia fins a l’1 d’abril, de dilluns a divendres, entre les 09.00 i les 13.00 hores. Per als que el dia de les eleccions es trobin fora del país, poden sol·licitar el vot per correu des d’avui i fins al 28 de febrer. Un cop formalitzades les candidatures –que se sabran dilluns que ve, 13 de febrer– s’enviarà el material electoral per fer efectiu tot el procés. Les persones amb discapacitat, poden demanar al Servei de Tràmits del Govern la sol·licitud d’accés a la informació en igualtat de condicions fins al 13 de febrer i l’assistència per votar, així com el transport, si es requereix, per anar al col·legi electoral corresponent fins al 17 de març. Espot va recordar que els ciutadans tenen fins demà per comprovar que estan inscrits al cens electoral de la seva parròquia, ja que dijous els comuns publicaran les llistes definitives. 

Quant a les opcions polítiques, la data límit per presentar les candidatures serà dilluns que ve a les 12.00 hores; les llistes nacionals s’hauran de presentar a l’edifici administratiu del Govern i les territorials a les respectives cases comunes. Així les coses, el 19 de març s’encetarà la campanya electoral que s’allargarà fins al dia 31 i l’1 d’abril serà la jornada de reflexió. L’endemà obriran els col·legis electorals entre les 09.00 i les 19.00 hores.

Mentrestant, Espot va assegurar que el Govern, que ja està en funcions, no s’aturarà. «Evidentment, no tirarem endavant grans projectes, però continuarem treballant fins a l’últim dia [...] Potser hi haurà qui digui que prenem mesures electoralistes, però nosaltres farem el que convingui fer. Governarem des d’un criteri de prudència i estarem al costat dels ciutadans», va assenyalar el cap de l’Executiu. 

Tirant la vista enrere, Espot va assegurar que «sigui quin sigui el resultat, estic orgullós d’haver portat Andorra a bon port, amb dificultats i algun desencert. Globalment, però, podem dir que la legislatura ha estat positiva; només cal veure la nostra capacitat de recursos per ajudar les persones que estan passant per un mal moment, no per culpa del Govern, sinó per una situació internacional que també afecta el nostre país». «Si guanya la meva formació [Demòcrates], bé, si no, marxo amb la consciència tranquil·la d’haver fet allò que havia de fer quan ho havia de fer», va cloure.

D’altra banda, el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va denunciar haver-se assabentat de la dissolució del Consell General a través d’una roda de premsa, fet que demostra, una vegada més, «la manera de fer del cap de Govern». Tot i això, va assegurar que des del PS, que ha creat una aliança amb Progressistes-SDP, estan acabant de tancar les llistes que presentaran dilluns, sense confirmar si tindran candidatures a totes les parròquies. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT