PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El director assistencial del SAAS clama un model més transversal

Gutiérrez vol aconseguir un sistema molt més integral al voltant de les necessitats dels pacients

Per Pol Forcada Quevedo

Una imatge d’arxiu de l’hospital.
Una imatge d’arxiu de l’hospital. | Maricel Blanch

El director assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Marcos Guitiérrez, va assenyalar la necessitat de transformar el sistema sanitari del país en un model més transversal «per veure el pacient de forma general». En aquest sentit, va explicar que venim d’un model «molt més centrat en l’especialitat i la subespecialitat». Així, va comentar que «anem cap a una patologia molt més encaminada en la cronicitat i la complexitat», un fet difícilment compatible amb el sistema actual, on es tracta la malaltia de forma aïllada.

En concret, Gutiérrez demana un model més acostat cap a una integració de tots els nivells assistencials, «no solament hospitalari». És a dir, que tracti de veure quines són les necessitats del pacient no solament en una patologia concreta sinó en «totes les que comprèn [...] transformant-lo en una visió molt més integral i generalista del malalt», segons va apuntar el director assistencial del SAAS.

D’altra banda, Gutiérrez va declarar en quins aspectes li agradaria fer més èmfasi. Abans, però, va destacar l’afectació que va comportar la pandèmia provocada per la covid: «Venim d’aquesta època, on tots els recursos es van gestionar per a ella. Això, en una estructura sanitària general ha tingut repercussions tant a nivell assistencial com professional». Per aquest motiu, va comentar que la principal tasca on li agradaria treballar amb més força és en reprendre tota la feina que s’estava duent a terme abans de l’esclat mundial i, sobretot, «recuperar els dos anys on s’ha treballat bàsicament en l’abordatge de la covid».

A més, va afegir dos aspectes «fonamentals» més amb els quals li agradaria centrar-se. El primer és, com ja s’ha mencionat anteriorment, aconseguir un sistema sanitari molt més integral al voltant de les necessitats dels pacients. I el segon, obrir un camí molt més implicat en les eines tecnològiques i la intel·ligència artificial. Relacionat amb aquest darrer concepte, el director assistencial del SAAS va afirmar que tots els models sanitaris han patit un canvi, i que gràcies a la pandèmia s’ha començat a observar «una nova línia de desenvolupament».

Finalment, Gutiérrez va exposar tres projectes «cabdals» per al futur. El primer d’ells, lligat amb el concepte anterior, seria la incorporació d’avenços tecnològics, un fet que ha patit «un desenvolupament molt ràpid en els últims anys». A continuació, l’ampliació d’espais de l’hospital: «Tenim una infraestructura molt envellida i amb unes zones molt saturades, i hi ha certs projectes que xoquen amb l’espai físic». En aquest punt, va considerar que de cara el futur serà necessària l’ampliació per aconseguir un desenvolupament de certs serveis. En darrer lloc, Gutiérrez voldria potenciar l’atenció domiciliària, un fet que permetria fer l’abordatge dels malalts tenint en compte el seu espai i, a la vegada, «treure el focus de l’hospital i traslladar-lo cap al seu ambient».

PUBLICITAT
PUBLICITAT