PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS troba «injustificable» que el Govern no actuï per aturar l’IPC

López denuncia que l’Executiu «mostra una clara manca de coneixements econòmics»

Per El Periòdic

Les files socialdemòcrates al Consell General.
Les files socialdemòcrates al Consell General. | P.S

el Partit Socialdemòcrata troba «incomprensible» i  «injustificable» que l’Executiu no empri cap mesura per intentar contenir la inflació després que ahir, segons el Departament d’Estadística, l’IPC avançat del mes de gener registrés unes dades interanuals que oscil·len fins al 7,4%, tres dècimes més respecte al de desembre. El president socialdemòcrata, Pere López, va subratllar que aquesta és una clara mostra de la manca de coneixement del Govern en termes econòmics, ja que des de l’inici de la crisi de preus i la posterior invasió de Rússia a Ucraïna l’Executiu s’ha negat a prendre mesures per intentar contenir i rebaixar la inflació. «Demostren no tenir consciència en relació a les implicacions que suposa no fer una política de lluita contra la inflació», va assegurar López a través d’un comunicat.

El PS recorda que la inacció del Govern perjudica als salaris, als estalvis i a la comunitat empresarial i que, tot i la quantitat de propostes que s’han aportat –com per exemple mesures per pal·liar els efectes de l’encariment dels hidrocarburs, de l’habitatge i de l’energia, entre d’altres– no hi ha hagut «ni la més mínima sensibilitat» de l’Executiu per demostrar que comprèn quin és el problema. «Ja no discutim quines mesures sí i quines no, sinó que denunciem i mostrem indignació perquè no han volgut prendre cap mesura concreta per rebaixar la inflació considerant-la com un factor exclusivament extern, quan també té un component intern», va assenyalar el líder socialdemòcrata.

Així mateix, des del PS subratllen que, a més, amb els resultats pressupostaris com els que el Govern va anunciar la setmana passada, és «incomprensible i injustificable que ni tan sols es plantegin mesures», tenint en compte els perjudicis que una inflació elevada provoca per a la ciutadania, l’empresariat i els pensionistes. 

López també va denunciar que això provoca la pèrdua contínua de competitivitat amb els països veïns, els quals han pres i estan prenent mesures per contenir la inflació –com la rebaixa dels impostos indirectes, de l’IVA en la llum, en els hidrocarburs i en alguns productes– i que, a diferència de l’actual Govern d’Andorra, «són conscients de tot el que hi ha en joc amb la inflació».

Aquest augment de la inflació seria a causa del comportament dels preus del grup d’aliments i begudes no alcoholòquies i, en menor mesura, dels del grup de vestit i calçat, que haurien disminuït menys que al mateix mes de l’any passat.

En comparació amb els països de l’entorn, des d’Estadística es va apuntar que l’IPC avançat d’Espanya del gener s’ha situat en el 5,8%. En cas de confirmar-se, augmentaria una dècima respecte de la variació registrada al desembre del 2022. Per la seva banda, l’IPC avançat de França al gener s’ha fixat en el 6%. En cas de confirmar-se, augmentaria una dècima respecte a la variació registrada al desembre de l’any passat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT