PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CASS demana al Govern afegir més patologies cobertes al 100%

El Consell d’Administració va aprovar dimarts la tramitació d’una triple proposta

Per Pol Forcada Quevedo

Imatge d’arxiu de les dependències de la CASS.
Imatge d’arxiu de les dependències de la CASS. | Maricel Blanch

El Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va aprovar aquest dimarts la tramitació al Govern d’una triple proposta relacionada amb les patologies cobertes al 100%. En aquest sentit, des de la parapública van estudiar quines malalties es podrien afegir en aquest sistema, algunes de les quals són el Parkinson, l’alzheimer, les arrítmies i malalties cardiovasculars, l’epilèpsia, les demències, les psicosis i les alineacions mentals, incloent-hi les addiccions, entre altres.

Aquest és un dels tres plantejaments, i s’ha dut a terme gràcies al control mèdic de la CASS i, en part, seguint el model de l’ADL30 francès, una llista de 30 patologies que requereixen un tractament llarg i especialment costós, per proposar-ho a l’Executiu. En aquest sentit, la intenció és afegir d’entrada «i ràpidament» unes quantes d’aquestes patologies, segons va comentar el representant dels pensionistes a la CASS i membre del Consell Administratiu, Jacint Risco.

Una altra proposta és fer un reglament totalment nou, seguint la normativa que es va preveure al decret de l’any 2011, de totes les malalties que estan cobertes al 100%. És a dir, fer «una guia de totes aquestes patologies». En concret, es tracta de fer un document orientatiu que expliqui què vol dir una malaltia en concret, quins símptomes té o quin és el procediment que s’ha de seguir pel seu diagnòstic, a més d’explicar «quins són els medicaments o tractaments que hi ha subvencionats al respecte per la sanitat pública». En relació amb això, Risco va assenyalar que des de la CASS «no demanem que aquest reglament estigui fet amb 15 dies».

Es tracta, doncs, d’afegir algunes de les malalties com el Parkinson, l’alzheimer i les addiccions com més aviat millor, i més endavant adherir les que faltin juntament amb totes les seves respectives guies.

El darrer plantejament és un canvi burocràtic, ja que en el reglament del cent per cent del 2011, es diu que totes les prestacions de les malalties cobertes en aquest percentatge només es poden demanar durant tres mesos abans de la sol·licitud, mentre que la llei de la CASS determina que es té dret a rebre les prestacions de qualsevol altra contribució fins a un termini de tres anys. Per això, es demana un canvi per retrotreure els pagaments des de l’inici de la malaltia i que pugui comptar amb la supervisió de l’àrea mèdica de la CASS.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT