Control quan cal

El MoraBanc guanya el GA Cantàbria per 62-80 i torna a mostrar un joc coral en els últims 10 minuts de partit

Per David Sansaloni

Dos Anjos intenta una cistella en el partit contra el GA Cantàbria d'ahir.
Dos Anjos intenta una cistella en el partit contra el GA Cantàbria d'ahir. | GA Cantàbria

El MoraBanc va tornar a sumar en positiu a la LEB Or, vencent el Grupo Alega Cantàbria per 62-80 en un partit que va estar molt disputat fins a l’últim quart, quan els andorrans van tornar a ser ells.

Al davant, els tricolor tenien un repte majúscul en veure’s amb un dels equips revelació d’aquesta LEB Or, i els primers minuts del matx van deixar clar que cap dels dos equips tenia pensat sortir a especular. Dee va obrir el marcador per al MoraBanc, i des d’aquest punt es van anar succeint cistelles per als dos conjunts fins a establir un ajustat 7-5 en el marcador. Els triples van ser clau per donar cert avantatge al Cantàbria, amb Palazuelos fent mal des de la línia dels 6,75 metres (10-5), provocant el primer temps mort del tècnic tricolor, Natxo Lezkano.

La reacció va arribar de mans de Dee, que va ser l’home destacat en els primers compassos del duel, aconseguint superar els 10 punts en gairebé set minuts, posant-se l’equip a l’esquena, tot i la insistència dels locals, que es van negar a deixar marxar el lluminós (19-18). Gràcies a una petita inèrcia final, i amb l’aportació d’homes com Speight i Llovet, el MoraBanc va acabar el primer quart per davant (20-23).

En el segon període, els de Lezkano no van voler abaixar els braços i van establir ràpidament el 20-28. Els percentatges no van afavorir cap dels dos equips, amb els tricolor marcant un 7/17 en tirs de dos punts i un 3/8 en triples, mentre que per l’altre costat, els càntabres arrossegaven un 6/15 en tirs de dos punts i un 3/12 en triples. D’aquesta manera, la lluita a la pista va anar agafant més protagonisme que la mateixa efectivitat, i les segones jugades van ser les encarregades de decantar la balança cap a un o l’altre costat. En aquest aspecte, l’àmbit defensiu del MoraBanc no va poder aguantar les embranzides del Cantàbria, que mitjançant una anotació molt repartida va aconseguir fer mal els tricolor fins capgirar, novament, el lluminós (33-31). Finalment, el desenvolupament del joc a la pintura del MoraBanc va servir per marxar al descans amb un avantatge mínim (35-36).

L’augment de la intensitat, sobretot en la zona interior, va servir perquè el MoraBanc comencés el tercer període amb millors sensacions. Rubio encetava el quart amb un bon triple, mentre que Llovet es va alçar com la figura clau, anotant i fent jugar als seus companys, sobretot filtrant bones passades per a les cistelles fàcils de Dos Anjos (37-45). Els tricolor van buscar aprofitar la desconnexió del Cantàbria, però l’encert va seguir sense aparèixer, o almenys no en el percentatge que buscaven els andorrans (44-50).

La màxima diferència va arribar amb el +8 favorable al MoraBanc, però Lezkano, des de la banqueta, demanava més intensitat i, sobretot, intel·ligència en certes jugades defensives. A les acaballes d’aquest tercer quart, els triples van ser els protagonistes, amb Czerapowicz anotant pels tricolor, i amb els locals contestant amb homes com Dago Peña (51-56).

Ja en els últims 10 minuts, la paciència i no caure en precipitacions van ser les bases amb les quals van sortir els dos equips. Dit i fet, amb Rafa Luz com a brúixola, el MoraBanc va signar el +11 de diferència, amb un Rafa Luz realment inspirat, sabent el que calia en cada moment per anar augmentant a poc a poc la distància. Quan faltaven tres minuts, els del Principat van tornar a mostrar el seu joc coral característic, establint un control quan més calia, a les acaballes. L’allau d’encert, amb un darrer 9-24 de parcial quan faltaven pocs segons, va materialitzar una nova victòria per al MoraBanc, la 17a de la temporada i la quarta consecutiva (62-80).

Les claus

-Individualitats: Johnny Dee es va posar l’equip a l’esquena durant el primer quart, sobrepassant els 10 punts en gairebé set minuts.

-Alts i baixos: El segon quart va estar marcat per un intercanvi de cops que va afavorir els locals, amb alts i baixos per tothom.

-Pivots: La falta d’eficàcia en el tir exterior va provocar que homes com Dos Anjos o Llovet fessin un pas endavant.

-Lectura: Els tricolor van saber llegir el partit, sobretot pel que fa a l’últim quart, finalitzant amb un bon bàsquet a Torrelavega.

El destacat: Nacho Llovet

• Líder: El català va ser el líder de l’equip en moments clau, quan l’eficàcia en els tirs exteriors va ser més baixa, fent molt mal a la pintura, amb força i caràcter.

• Encert: Llovet va registrar un 6/7 en tirs de dos punts, gairebé un 100% d’efectivitat. Tanmateix, amb sis rebots, va assegurar moltes segones jugades.

• Polivalent: Amb 10 punts, el pivot tricolor va aportar en l’àmbit anotador, però també es va mostrar molt intel·ligent a l’hora de repartir assistències pels companys.