PUBLICITAT

Cau una xarxa de dopatge que comprava a farmàcies del país

  • La ministra de Salut assegura que anirà fins al final per trobar als implicats i reclama responsabilitats al Col·legi
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un dels presumptes implicats en l'operació declara als Mossos, ahir. Foto: MOSSOS D'ESQUADRA

Andorra va estar en el punt de mira ahir dins el món del dopatge, després que els Mossos d'Esquadra desmantellessin una important xarxa de tràfic i venda de substàncies dopants. Segons van informar els Mossos, una important part d'aquests productes estupefaents eren adquirits al Principat, ja fos a través de compres presencials a la farmàcia o a través de compres per internet.

En total l'operació va comportar la detenció de set persones, dues de les quals van ser absoltes després de declarar ahir al matí als Jutjats d'Olot. Els cinc restants afronten càrrecs per delictes de tràfic de substàncies dopants i associació il·lícita.

El ja batejat com cas Cursa, va iniciar-se a principis del desembre passat, quan un ciclista professional va alertar als Mossos que una persona desconeguda li havia enviat un correu electrònic oferint-li substàncies dopants. La xarxa subministrava substàncies com EPO, clembuterol, anabolitzants, nandrolona i hormones del creixement per vendre'l a esportistes sobretot amateurs com culturistes, ciclistes o triatletes. A més, els agents també tenen constància de vendes de productes il·legals a menors d'edat.

Durant l'operació els Mossos van registrar cinc immobles i van intervenir unes 10.000 dosis de substàncies dopants d'administració oral, a més de 2.200 dosis injectables.

el ministeri busca als responsables / Davant la notícia la titular del Ministeri de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, va posar-se en contacte ahir amb els Mossos d'Esquadra per tal d'aclarir la implicació andorrana en el cas Cursa. Segons va informar la ministra, de moment només hi ha una farmàcia implicada. Bonet va assegurar que anirà fins al fons per determinar quines van ser les persones que van vendre aquests productes sense recepta mèdica, tant presencialment com via internet.

Paral·lelament, la ministra va manifestar que reclamarà «responsabilitats al Col·legi de Farmacèutics». Bonet va reconèixer que la regulació actual al respecte no està desenvolupada, però «si no es pot controlar de manera legal el Col·legi sí que ho hauria de controlar per qüestió ètica». Per aquest motiu la ministra vol reunir-se properament amb els representants del Col·legi per determinar responsabilitats i tractar l'afer, «no pot ser que un membre col·legiat realitzi aquestes pràctiques tan poc ètiques», va manifestar.

En relació a la manca de recolzament legal per frenar aquestes males pràctiques, la ministra va assegurar que s'està treballant al respecte perquè «no es pot continuar d'aquesta manera». Segons Bonet, «Andorra no pot estar en el punt de mira en aquest tema», i va afegir que les aquestes pràctiques aïllades «malmeten la imatge de tot el país».

Per la seva banda, la presidenta del Col·legi de Farmacèutics, Núria Margalef, també va lamentar que casos concrets com aquests posin en dubte totes les farmàcies andorranes. Margalef va manifestar que primer cal veure si és veritat el que diuen els Mossos, i que si finalment queda corroborat per la justícia es tractaria de «casos molt aïllats».

La presidenta del Col·legi va assegurar que no tenen constància que cap farmàcia del país vengui productes sense recepta, i que les seves pàgines web no permeten l'adquisició d'aquesta tipologia de productes. Margalef va exposar que hauria de ser «el Ministeri de Salut qui hauria de comunicar-ho i fins ara no ens ha comunicat res».

La ministra, en canvi, sí que va reconèixer que s'havia estat treballant amb alguns casos de pàgines web que venien medicaments sense cap control. Aquest mateix rotatiu ja va informar fa unes setmanes de l'alerta procedent de col·legis farmacèutics espanyols per la facilitat de comprar medicaments andorrans on-line sense recepta. Benet va manifestar que a partir d'ara «ens posarem més rígids».

Pel que fa a la investigació, continua oberta i els Mossos no descarten realitzar noves detencions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT