PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els comuns volen iniciar la recollida d’orgànics a grans productors

En la segona fase del projecte, també s’inclourà la ciutadania

Per El Periòdic

Les cònsols d’Andorra la Vella i la Massana, després de la reunió de cònsols.
Les cònsols d’Andorra la Vella i la Massana, després de la reunió de cònsols. | ANA/L.G.

Els set comuns tenen la voluntat d’iniciar la recollida selectiva de matèria orgànica a grans productors aquesta tardor. Així ho van manifestar les cònsols majors d’Andorra la Vella i la Massana, Conxita Marsol i Olga Molné, respectivament, durant la roda de premsa posterior a la reunió de mandataris comunals, en la qual van indicar que les corporacions estan treballant en el plec de bases per gestionar el concurs i iniciar la recollida d’aquesta matèria, que es durà a terme en dues fases, primer als grans productors i, posteriorment, a la ciutadania general.

Les corporacions demanaran al Govern el detall de les empreses i establiments que produeixen grans quantitats de residus orgànics per disposar del registre i, tot i que no s’han marcat cap termini perquè sigui una realitat, consideren que es podria implementar durant el darrer trimestre del 2023. «Els comuns tenim el compromís d’impulsar aquesta recollida selectiva i de complir els resultats que s’han marcat», van assenyalar les cònsols.

Durant la reunió també es va tractar la recuperació, després de la irrupció de la pandèmia del coronavirus, dels Jocs Esportius de la Gent Gran, que enguany se celebraran enter el 17 i 18 de juny a Encamp i Canillo. Molné va apuntar que la iniciativa està adreçada a totes les persones majors de 60 anys. «És bo que els jocs tornin a ser una realitat perquè els agrada i des de la crisi sanitària que no es feien», va afegir Marsol.

La mandatària de la capital també va explicar que va participar, acompanyant a la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, al 40è plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus, on es va tractar la creació d’un corredor d’hidrogen verd entre Espanya i França. Marsol va apuntar que des d’Andorra, tal com va comunicar un dels tècnics del Ministeri de Medi Ambient, es vol formar part de la connexió, però, almenys en un inici no hi serà present. «És una cosa que s’està treballant i encara estarem dies a veure-ho», va comentar. A més, va recordar que l’hidrogen és una energia que no genera residus, per la qual cosa «no és contaminant i s’hi està apostant amb força».

La trobada mensual també va servir per posar fil a l’agulla als treballs per regular la figura del sometent a les parròquies. D’aquesta manera, tal com van indicar les cònsols, es recollirà la informació de la funció de l’organisme en el passat per redactar una normativa que s’adapti a tots els territoris i en un període de tres o quatre mesos, quan es disposi del projecte, cada parròquia hi aportarà les seves especificitats. Les mandatàries van assenyalar les darreres vegades que va ser necessària la col·laboració dels sometents al país, com per exemple pels aiguats del 1982 o per la visita de l’excopríncep francès François Mitterand.

Finalment, van exposar que durant la reunió se’ls va presentar la futura infraestructura al Cramea de Sud Ràdio, Icònic, per part de Bomosa, que els va informar que la instal·lació esportiva d’alt rendiment serà una realitat el 2025. A la trobada també hi va participar el director general de Setap365, David Hidalgo, que els va explicar i mostrar com es desenvoluparà l’organització de les finals de la Copa del Món d’esquí, que tindran lloc al sector Soldeu-el Tarter de Grandvalira entre els dies 13 i 19 de març, segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT