PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Marató parlamentària

Les lleis de l’autònom, l’exercici dels advocats i el Codi de família, entre les més destacades

Per Albert Belis

Una sessió del Consell General.
Una sessió del Consell General. | C. G.

Després que en la darrera sessió del Consell General s’aprovés el paquet de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania –sobretot pel que fa als salaris, els lloguers i les pensions–, la reforma fiscal, la llei d’avaluació ambiental de projectes, plans i programes, i el paraigua legal que empara la construcció del laboratori de Grifols, el ple del parlament encara un final de legislatura maratonià amb una doble sessió avui i demà (a les 16.00 hores, les dues) que servirà per posar el punt final al període de sessions abans de la convocatòria oficial de les eleccions.

Destaca per sobre de tot el darrer punt de l’ordre del dia de la legislatura: el pressupost per a l’exercici del 2023, un projecte de llei que va estar elaborant des de l’estiu passat el fins fa poques setmanes ministre de Finances, Eric Jover, i que haurà de defensar el seu substitut, César Marquina, que ja va passar amb nota l’argumentació de la reforma fiscal en la darrera sessió del dia 19 d’aquest mes. Des de l’oposició, el Partit Socialdemòcrata (PS) ha anunciat que presentarà reserves d’esmena al pressupost, sobretot referents a la problemàtica de l’habitatge. Ara bé, «com ja ha passat altres vegades durant la present legislatura, crec que ens les tombaran i no passaran», va lamentar el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que va reiterar la petició de dedicar la partida de 30 milions d’euros per al multifuncional a l’habitatge.

A més, el pressupost inclou una disposició addicional que contempla que els funcionaris es puguin prejubilar cinc anys abans de l’edat de retir obligatori i cobrant el 60% del salari. La ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, Trini Marín, va destacar que, si bé és cert que un col·lectiu d’unes 400 persones podrien acollir-se a aquesta norma, les projeccions que s’han fet precisen que serien unes 140 persones les que, finalment, podrien optar a prendre aquesta decisió. En cas que ho fessin, suposaria per a les arques de l’Estat una despesa de 300.000 euros anuals.

El PS presentarà reserves d’esmena al projecte de pressupost amb solucions per a l’habitatge

En la primera jornada, que se celebrarà aquesta tarda, hi haurà un nombre de lleis destacades més ampli que s’hauran de debatre. D’entrada, cal fer esment al projecte de llei de l’exercici de la professió d’advocat i del col·legi oficial del ram, una norma llargament demanda pel col·lectiu i que no ha estat exempta de polèmica, ja que els representants d’aquests professionals fins i tot es van reunir amb els grups parlamentaris per mirar de fer rectificacions al text inicial presentat pel Govern. En aquest sentit, van denunciar males pràctiques d’intrusisme d’alguns professionals del dret que no estan col·legiats i d’altres sectors que elaboren informes jurídics per a tercers sense estar capacitats per fer-ho.

El següent punt de l’ordre del dia farà referència al projecte de llei de mesures per al treballador per compte propi, un text que també ha rebut crítiques per part de l’oposició, sobretot pel cas de la figura del fals autònom. Per un altre costat, finalment tirarà endavant la modificació del Codi de família, un text que s’ha consensuat entre la majoria i l’oposició, després que el Tribunal Constitucional (TC) donés la raó al PS en el recurs que havia presentat i evités la discriminació per motiu religiós que suposava la diferenciació entre matrimoni canònic i casament civil.

Per últim, el ple del Consell General votarà avui la proposta d’acord sobre el marc regulador del procés de constitució d’una societat al país i de la inversió estrangera. Sobre aquest darrer text, López va denunciar que «s’ha passat deu mesos al calaix i és un tema que cal millorar, perquè ara mateix tots els tràmits triguen moltíssim i és molt complicat obrir un negoci a Andorra, i això és una necessitat si es vol diversificar l’economia». Per aquest motiu, va augurar, «serà un debat intens, ja que la feina del Ministeri d’Economia un cop més ha estat deplorable, perquè tots aquests tràmits continuen sent molt lents».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT