PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Argentinos en Andorra detecta nous casos d’abús als temporers

El col·lectiu exposa que hi ha treballadors amb contracte que no se’ls cotitza a la CASS i cobren en efectiu

Per Pol Forcada Quevedo

Imatge d’arxiu de pisos de treballadors de temporada.
Imatge d’arxiu de pisos de treballadors de temporada. | Maricel Blanch

El col·lectiu d’Argentinos en Andorra ha tornat a detectar casos d’abús envers els temporers. Ara, però, es tracta de treballadors que tot i tenir contracte, no se’ls cotitzen a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i cobren en efectiu. En aquest sentit, l’impulsor del col·lectiu, Marcelo Riccie Ponce, va assenyalar que «fa mesos que portem investigant accions d’aquest tipus, inclús sense buscar ens trobem amb elles».

En concret, es tracta de quatre situacions d’aquesta mena, totes elles en un local de menjar japonès. «És una mica confós que tenint permís de treball, és a dir, contracte, aquests treballadors no estan cotitzant a la CASS», va destacar Ponce fent referència a possibles irregularitats. A més, va fer èmfasi en el fet que si no se’ls cotitza, no tenen cobertura sanitària, «un afer molt important».

A banda, l’impulsor d’Argentinos en Andorra va recordar que aquests treballadors de temporada no ho denuncien per por a perdre la feina, «una necessitat» durant l’estada que fan al país, pel desconeixement legislatiu, i per les diferències entre el sistema de treball argentí i l’andorrà. «El darrer cas que hem detectat és d’una noia que vol explicar les coses però no totes, i això és el pitjor», va remarcar. 

En relació amb això, Ponce va comentar que els empresaris que duen a terme aquestes males praxis sempre amenacen amb treure el permís de treball, «quan és una cosa personal», que els denunciaran perquè els expulsin del Principat, o que els deixaran sense contracte i, per tant, sense treball. Un afer que, segons va esmentar, «quan vens d’un país com l’Argentina, la necessitat i l’angoixa és tan gran que quan et diuen això fas silenci i continues treballant». Per aquest motiu, Ponce va animar a tots els treballadors de temporada a denunciar aquestes situacions: «Necessitem que s’animin a fer-ho».

Cal recordar que fa dues setmanes l’impulsor del col·lectiu es va reunir amb el director de la Policia, Jordi Moreno, i el director del Departament d’Immigració, Jesús Guardiet, on van acordar mantenir una comunicació i conversa permanent sobre aquest tipus d’irregularitats. «Personalment, trucaré el dilluns vinent al Departament de Policia perquè faci el seu treball al respecte», va comentar Ponce, que va afegir que «és important recordar que encara hi ha llocs de feina i de temporada perquè davant d’irregularitats la gent pugui canviar». 

A més, el mateix dilluns Ponce es reunirà amb la cònsol d’Argentina a Barcelona, Rossana Surballe, per tractat tots aquests afers. De fet, serà una trobada «molt rellevant». A banda, també està previst que Surballe es reuneixi amb el cap de Govern, Xavier Espot. Segons va explicar l’impulsor del grup, la reunió constarà de diferents aspectes. En un primer lloc es tractarà tots els projectes que Argentinos en Andorra té actius, tal com la mostra fotogràfica, l’oficina específica del treballador de temporada i el dia internacional del temporer. També es parlarà de l’acció que ha de dur a terme el consolat, l’Executiu i el mateix col·lectiu, entre altres ítems. 

Demanat per la situació de la trentena de casos denunciats a principis de gener sobre empleats sud-americans obligats a treballar sense permís de treball ni contracte, amb salaris baixos i horaris excessivament llargs, Ponce va asserir que el cos d’ordre, Immigració i Inspecció de Treball hi continuen treballant i trobant moltes de les irregularitats presentades. «La darrera informació que tenim és que ja s’estan fent els sumaris», va assenyalar.  

Pel que fa a la feina de la creació de l’oficina específica dels temporers, l’impulsor d’Argentinos en Andorra va apuntar que a partir de dilluns ja hi haurà molta més informació al respecte. Envers l’impuls del dia del treballador de temporada, va avançar que ja està parlat amb la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, «i comença a tirar endavant». Així, només resta «trobar el dia i el lloc», i ja va apuntar que podria ser a mitjan febrer o durant el mes de març.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT