PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’APDA es proposa que els ciutadans coneguin els seus drets

Les entitats estan obligades a fer avaluació d’impacte si implica risc l’utilització d’informació

Per Cel Márquez Bernat

Jornada de portes obertes de l’APDA, ahir
Jornada de portes obertes de l’APDA, ahir | twitter apda

El Dia de Protecció de Dades, se celebra avui, 28 de gener, data proclamada per la Comissió Europea, el Consell d’Europa i les autoritats de Protecció de Dades dels països signants del Conveni 108. Aquest conveni és un instrument multilateral de caràcter vinculant que té l’objectiu de protegir la privacitat de les persones pel que fa al tractament de les seves dades personals. La funció d’aquest dia és impulsar entre els ciutadans el coneixement dels drets que tenen sobre la protecció de dades, de manera que es puguin familiaritzar amb un dret fonamental, que malgrat que sigui menys conegut, és present en totes les facetes de la vida quotidiana.


Ahir l’Agència Andorrana de Protecció de Dades Personals (APDA) va fer una jornada de portes obertes explicant al públic les dues guies que han publicat, «Pautes per a la Protecció de Dades en campanya electoral» i «Guia informativa de l’Avaluació d’Impacte en Protecció de Dades (AI)». La primera guia dóna pautes pel tractament de dades personals a la ciutadania i a les candidatures entorn a la propera campanya electoral que se celebraran aquest any 2023. Reshma Harish cap de l’APDA, va declarar que «és molt interessant perquè recull les típiques preguntes que ens podríem fer com: és lícit que es faci el porta a porta? És lícit que m’enviïn publicitat electoral? Em puc negar a rebre aquesta mena de propaganda? Quines mesures tècniques i organitzatives han de tenir les candidatures?, una sèrie de pautes que resulten molt útils en aquest context». La ciutadania és la principal interessada en saber els tractaments de les seves dades que es produiran en el context de les eleccions. 


La segona guia és l’avaluació d’impacte. Es basa d’una obligació molt concreta que l’han d’aplicar aquelles entitats que detectin que faran un tractament de dades que impliqui un alt risc als drets i les llibertats de les persones. Harish va incidir que «hi ha determinats tractaments de dades que per la seva naturalesa poden implicar aquest risc, com ara aplicar una nova tecnologia per la geolocalització de menors o tractaments de dades de persones vulnerables. Aquesta guia que publiquem dona les pautes per fer aquest tipus d’avaluació». En la mateixa línia, també van publicar la memòria del 2022 i el resum d’informes i expedients.


Des de l’APDA s’alerta dels riscos que correm sobretot en l’àmbit tecnològic, en l’ús de les noves tecnologies, en les xarxes socials i també navegant per internet. Per exemple quan es navega per la xarxa es deixa un rastre, com les pàgines visitades, el temps que estàs en una pàgina determinada, què és el que t’interessa més, des de quin sistema operatiu estàs accedint, tota aquesta interacció pot establir un perfil personal. Per evitar-ho s’ha d’aplicar una sèrie d’actuacions molt bàsiques, com tancar la sessió en el moment que abandones l’ordinador, no deixar guardades les credencials d’accés, no acceptar les cookies o navegar en mode incògnit. Pel que respecta a les aplicacions restablir els paràmetres de seguretat, amb els perfils establir el factor de doble autentificació.


D’altra banda, el Consell de Ministres, va aprovar el passat dimecres el Reglament de modificació del Reglament d’aplicació de la Llei de protecció de dades personals, que modifica el testament digital. Amb la nova normativa, les voluntats digitals es podran ordenar per mitjà de testament, codicil o memòries testamentàries.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT