PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les farmàcies destaquen l’elevat ús de pastilles contra el colesterol

Molts d’aquests medicaments es venen sense recepta i a un preu molt econòmic

Per El Periòdic

Un metge pren la tensió a una pacient.
Un metge pren la tensió a una pacient. | EL PERIÒDIC

Elcolesterol ha sigut, en els últims anys, una de les majors preocupacions de la població, sobretot en franges d’edat més elevades. En aquests casos, l’ús de medicaments destinats a controlar aquests nivells poc saludables de colesterol, que poden donar lloc a una malaltia anomenada comunament colesterol en la sang, havia sigut una de les solucions més habituals. Ara bé, sembla que ha passat de ser una ajuda establerta per a ciutadans amb determinades necessitats, a un remei utilitzat per gran part de la població.

Segons les dades de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), el consum de pastilles per a reduir aquestes alteracions no para de créixer a tot el món, incloent-hi Espanya, on s’ha incrementat un 50% en una dècada. A Andorra, segons ha pogut corroborar aquest mitjà, se segueix una tendència similar. Les farmàcies del país consultades asseguren que les pastilles per al colesterol, com pot ser l’atorvastatina, fa temps que és un dels productes més venuts, sinó el que més.

Els motius que han provocat aquesta situació són diversos, però destaquen tres d’ells: el fet de poder vendre medicaments d’aquesta mena sense recepta, el cos econòmic dels mateixos i haver quedat establert com la manera fàcil de lluitar contra el colesterol.

Molts ciutadans acudeixen al metge, reben prescripció de les pastilles per a un determinat període de temps i, erròniament, una vegada vençut, continuen amb el tractament, ininterrompudament o puntualment. El perquè, van explicar algunes de les farmacèutiques, recau en el fet que «és més senzill optar per una pastilla, que no pas començar a fer esport o portar uns hàbits alimentaris saludables». El desconeixement dels possibles efectes secundaris també és un factor clau en aquesta problemàtica. La probabilitat de patir dolor muscular, problemes hepàtics o, inclús, neurològics, és baixa, però existent, i els especialistes ja han començat a posar el focus sobre aquesta problemàtica, amb textos que es poden trobar a portals com el de JAMA Internal Medicine.

Els metges no ho tenen clar

Els estudis publicats en l’àmbit internacional no acaben d’establir un paràmetre concret sobre en quin percentatge influeix el consum dels medicaments contra el colesterol en la salut d’un ciutadà. Aquest mitjà també ha pogut contactar amb alguns metges generalistes establerts al país, i segons han explicat no s’ha notat cap variació ni increment en el nombre de persones que fan ús d’aquests medicaments.

Això sí, asseguren, ha de ser el Ministeri de Salut l’encarregat de tenir aquesta situació controlada i, en cas de trobar alguna anomalia en aquest aspecte, prendre les accions necessàries. Ara bé, de moment, la preocupació arriba més aviat des d’altres països, amb molt camí encara per recórrer. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT