PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Comú d’Escaldes-Engordany fa un pas per tenir un pulmó verd

El projecte serà enviat al Govern perquè la comissió tècnica el validi

Per El Periòdic

Un moment de la sessió de consell del Comú d’Escaldes-Engordany.
Un moment de la sessió de consell del Comú d’Escaldes-Engordany. | M. F

El comú d’Escaldes-Engordany va fer ahir un pas més per poder fer realitat que el Clot d’Emprivat compti amb un pulmó verd de la grandària que té el parc Central d’Andorra la Vella gràcies a les modificacions urbanístiques que es van impulsar per tal que els propietaris cedeixin més terrenys a canvi de poder construir les torres d’una manera diferent de l’actual. D’aquesta manera, es va donar llum verda provisional a la modificació de les normes urbanístiques del pla d’ordenació i urbanisme de la parròquia, amb l’abstenció de l’oposició, que va plantejar els seus dubtes sobre com es pot fer efectiva la cessió dels espais per part dels privats. Ara aquesta aprovació provisional arribarà al Govern i la comissió tècnica d’urbanisme l’haurà de validar perquè pugui ser vigent. De manera paral·lela, a la sessió de consell de comú celebrada ahir, també es va acordar iniciar el procediment per al desenvolupament de la unitat d’actuació anomenada camí de les Molleres per tal que es puguin fer millores en els accessos a la urbanització de can Noguer, que ara són privats. Tal com va destacar Gili, aquesta actuació és «essencial per resoldre l’anomalia» que suposa que una urbanització on «hi viu moltíssima gent» tingui un accés privat. Ara com ara, va destacar, és una entrada «estreta, dolenta i perillosa».


Gili va recordar que quan van arribar al comú tenien clar que volien fer canvis a la zona del Clot d’Emprivat i va recordar que s’han anat fent diversos passos, entre els quals el més «complicat» va estar saber si jurídicament es podien fer modificacions urbanístiques. Posteriorment es va haver de tirar endavant «la part tècnica» i un cop es va tenir una proposta inicial, arrencar les converses amb els propietaris fins a arribar a un acord final. Ara s’ha completat l’exposició pública del projecte que suposa que els propietaris cedeixin un mínim del 50% sense perdre edificabilitat, la qual cosa s’aconsegueix modificant la forma de les torres, que «en cap cas podran ser més altes». Cal recordar que la voluntat del comú és que aquestes cessions de terrenys es puguin unificar per obtenir «una superfície equivalent al parc Central».


Durant el període d’exposició pública es van presentar quatre al·legacions de «diferents índoles», segons la cònsol major, com per exemple comentaris que al·leguen que no es pot fer aquesta modificació en una revisió del pla d’urbanisme. Ara el projecte serà enviat al Govern perquè la comissió tècnica d’urbanisme el validi. «Penso que la gran majoria (dels propietaris) s’ha de sentir còmode» perquè s’han fet «moltes reunions» i s’ha intentat «no perjudicar ningú», va defensar Gili.


Tal com es va comentar, des de l’oposició s’han abstingut en aquest punt, ja que com va destacar el conseller Miquel Aleix els genera «dubtes» el fet que les cessions s’hagin de concentrar prop del Prat del Roure, ja que creuen que això comportarà una «certa complexitat en l’àmbit de drets urbanístics». «Tenim dubtes que legalment pugui funcionar», va afegir Aleix, que va argumentar que estan «totalment d’acord que es deslliuri» aquest terreny per poder «esponjar» la zona del Clot d’Emprivat. El seu company de files Jordi Vilanova va recordar que la majoria de la qual ell formava part, i que va ser la que va autoritzar que es construïssin les torres, ho va fer perquè del contrari s’hagués pogut construir ocupant tota la parcel·la i no haguessin quedat zones verdes. Gili va destacar que és «legítim» que tinguin dubtes, ja que es duu a terme «un exercici nou, sense precedents» però va remarcar que «el fet d’unificar» els terrenys és el que «justifica tota la resta» i va reivindicat que si no es feien els canvis urbanístics el que quedava era una zona amb «voreres més amples i torres altes» però sense el pulmó verd que realment es vol aconseguir.


Cal destacar que en el temps que s’està fent aquesta revisió les llicències urbanístiques estan aturades i Gili va recordar que hi havia projectes entrats que estan a l’espera de poder-se executar. Així, la cònsol va admetre que «moltes torres podrien aparèixer un dia d’aquests».


La sessió de consell de comú celebrada aquest dijous també va servir perquè s’hagi acordat, per unanimitat, el reglament que regula la conservació i manteniment de les parcel·les que s’obtindran al Clot d’Emprivat i que suposaran espais lliures d’ús públic de titularitat privada, una fórmula innovadora que suposa que el comú pot fer servir la parcel·la, però no hi pot construir. El reglament regula els drets i deures del comú i dels privats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT