PUBLICITAT

Ordino

L’oposició d’Ordino sol·licita fer la consulta popular sobre Grifols

Mortés creu que no té sentit tirar-la endavant, perquè les obres del laboratori ja estan en marxa

Per Cel Márquez Bernat

Balsa, Armengol i Dolsa entren la demanda, ahir al Comú d’Ordino
Balsa, Armengol i Dolsa entren la demanda, ahir al Comú d’Ordino | Periòdic

Els dos grups de l’oposició al Comú d’Ordino, X’Ordino i Movem Ordino, i el candidat per Terceravia, Jordi Balsa, van fer ahir una demanda formal a la corporació per fer una consulta popular sobre el centre de recerca immunològica de Grifols. La minoria encapçalada pels consellers Enric Dolsa i Jean-Michel Armengol, ja va fer una sessió informativa pública en què exposava els riscos d’una instal·lació d’aquestes característiques a la parròquia i fa molt de temps que demana a la corporació fer una consulta popular vinculant.


La sol·licitud, que es va fer 30 minuts abans que comencés el Consell de Comú habitual, es va entregar al Servei de Tràmits i ara el comú haurà de decidir si la tira o no endavant.  En aquest sentit, Dolsa va posar en manifest que per «democràcia i transparència és bo que tots els electors tinguin la possibilitat de pronunciar-se i com a representants de l’electorat exigeixen que la corporació compleixi les competències». Dolsa, a més, va puntualitzar que «vam tenir la majoria absoluta entre els tres [X’Ordino, Movem Ordino i Terceravia], i si jo fos cònsol, tindria molt clar què he de fer: l’organitzaria el més ràpid possible». En aquest sentit, cal recordar que Dolsa,  Armengol i Balsa van obtenir en les últimes eleccions el desembre del 2019 el 55% dels vots. 


Així mateix, el representant de X’Ordino va declarar que en cas que es dugés a terme la consulta estaria delimitada als electors, tal com estipula la llei. Residents i menors de 18 anys no podrien votar, tot i puntualitzar que a ell li agradaria que poguessin donar la seva tots els residents que faci entre tres i cinc anys, com a mínim, que viuen al país. 


En una línia similar, Armengol va assegurar que si el comú es nega a la consulta, «estem jugant les nostres cartes». Així, va considera que estan duent una via coherent en la recollida de firmes tot i, que si bé «tècnicament i legalment és una mica complicat», tenint en compte els vots que va obtenir Balsa, «sumem més del 50% dels votants». 


Quant al canvi de posicionament sobre la qüestió del laboratori de Grifols, el representant de Movem Ordino, va incidir que es deu al fet que «s’ha firmat un acord ple d’ambigüitats i és completament reprovable per tema legal». «Quan hi havia la Sandra [Tudó] en teníem una i ara que entro jo en tenim més». Armengol va assegurar que en el moment que va entrar va prendre una altra posició, i el seu partit li va donar suport.


En contrapartida, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va declarar que el centre de recerca immunològica «és un tema que ja està en marxa, s’han començat les obres, no té lloc fer una consulta popular». A més va fer una crida a la tranquil·litat i va explicar que ni el Govern ni el comú farien res que anés en contra de la salut de les persones. A més va voler puntualitzar que «no serà un laboratori, sinó un centre de recerca immunològica. Dins d’aquest hi haurà un laboratori, evidentment, igual que hi ha un laboratori dins de l’hospital amb les mateixes característiques». D’altra banda, va voler assenyalar que el laboratori és una qüestió rellevant per la parròquia i Andorra, ja que diversificarà l’economia del país podent fer de base per a altres sectors.


No obstant això, en la sessió de consell ordinària es va aprovar, entre altres punts, la proposta de la baixa d’immobilitzats de diversos actius i la proposta de calendari de dates per a la notificació de facturació i definició del període voluntari de pagament i presentació de la corresponent remesa al banc de diferents conceptes tributaris previstos per a l’exercici del 2023.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT