PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La manca de medicaments a les farmàcies s’agreuja cada cop més

L’Ozempic, els antibiòtics i els analgèsics són els fàrmacs amb menys subministrament al país

Per Pol Forcada Quevedo

Imatge d’arxiu d’una farmàcia de Sant Julià de Lòria.
Imatge d’arxiu d’una farmàcia de Sant Julià de Lòria. | El Periòdic

La manca d’estoc de medicaments a les farmàcies sempre ha estat present, però des de fa uns mesos aquesta circumstància s’ha anat incrementant. Així ho van afirmar diferents titulars de diverses farmàcies del país. En aquest sentit, el titular de la Farmàcia Les Anelletes, Alfred Rodríguez, va assenyalar que «la situació està anant a pitjor: abans ja faltaven certs medicaments, i ara s’estan afegint uns altres». En relació amb això, la titular de la Farmàcia Sant Eloi, Alba Ramos, va incidir en el fet que «el problema s’ha anat agreujant amb el pas del temps, i preocupa». 

La manca de medecines, doncs, és evident des de fa uns mesos. «Sempre ha existit la falta d’estoc en alguns medicaments, però un any abans de la pandèmia es va fer notar més», va explicar la titular de la Farmàcia Roser Miró, Roser Miró. «A partir de llavors, i sobretot des de la crisi sanitària, s’ha anat accentuant cada cop més», va afegir.

L’explicació a perquè s’ha donat l’agreujament d’aquesta problemàtica és per un cúmul de circumstàncies. Respecte a això, Miró va considerar que algunes d’aquestes han estat la pandèmia, «on hi va haver un desabastiment»; l’actual situació del transport; i la dificultat d’enviar cap al Principat fàrmacs genèrics perquè «es van traslladar a moltes plantes de fabricació de la Xina». A banda, s’hi sumen l’encariment dels materials, «fins i tot de l’embalatge», i l’increment de preus dels medicaments, «fent que ja no siguin rendibles i, com a conseqüència, que molts laboratoris n’hagin deixat de fer». Per la seva banda, la titular de la Farmàcia Sant Eloi va explicar que també és dona un altre escenari de ruptura d’estoc quan «el laboratori que fabrica no té matèria primera, i fins que la rep, torna a produir i serveix un medicament poden passar mesos».

En l’actualitat, doncs, «falten molts fàrmacs, de molts tipus, molt importants i de primera necessitat», va destacar Rodríguez. Més en detall, els que presenten més problemes de subministrament al país són alguns antibiòtics, en particular els orals pediàtrics, els antihipertensius, els analgèsics i els antidiabètics. Això sí, tots els titulars contactats van coincidir amb un medicament en específic, l’Ozempic. Es tracta d’un medicament que s’utilitza per tractar pacients adults amb diabetis tipus 2. «Hi havia tanta demanda que vam tenir una ruptura d’estoc, i el laboratori ja no ho enviava», va comentar Ramos.

Cal destacar, però, que no des de l’inici de l’afer van ser els mateixos fàrmacs els que presentaven una manca de subministrament. En aquest sentit, els que manquen en l’actualitat «s’han afegit a la llista, fent-la més llarga», va lamentar la titular de la Farmàcia Sant Eloi. Així, Miró va posar com a exemple que va haver-hi una ruptura de l’aspirina, ja que la fàbrica va tancar durant un temps, provocant un desajust en l’estoc. Un fet que es va repetir amb el paracetamol, «que anava embalat amb un blíster que contenia molt d¡alumini i amb l’encariment d’aquest material va haver-hi una discordança».

Amb tot, als titulars els preocupa molt la situació: «M’inquieta perquè el que fan a Espanya i França és protegir-se d’aquest desabastiment, i Andorra queda en un segon terme», va afirmar la titular de la Farmàcia Roser Miró. Així mateix, Rodríguez va assenyalar que «el problema és per a tothom, tant pel farmacèutic com pel pacient». 

Finalment, van considerar que la situació es pot arribar a normalitzar, tot i que «no depèn de nosaltres», va comentar Ramos. En relació amb això, les solucions creuen que passen pels laboratoris fabricants i els majoristes. «Suposo que és feina dels laboratoris, que s’aniran normalitzant segons la demanda», va explicar Miró, mentre que el titular de la Farmàcia Les Anelletes va considerar que caldria «que els majoristes rebessin tota mena de medicaments i les suficients quantitats». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT